Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Златото поскъпва, а цената на петрола и доларът падат

Златото поскъпва, а цената на петрола и доларът падат

Според експерти, обаче, златото не е добра инвестиция, тъй като се очаква повишаване на основната лихва в САЩ

Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва на фона на понижаващия се долар към йената и еврото. Пазарите и инвеститорите очакват резултатите от търговските преговори между САЩ и Япония.

Днес в началото на търговията декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпнаха с 0,9 долара, или на 0,08%, до 1221,9 долара за тройунция. Стойността на септемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,21% - до 15,47 долара за унция, съобщава финансовият сайт money.bg.

Подкрепа за цената на ценния метал дава поевтиняването на долара спрямо йената. Курсът на американската валута по отношение на японската днес сутринта се понижава до 110,96 йени за долар от нивото 111,03 йени ден по-рано.

В четвъртък сутринта еврото поскъпва спрямо "зелените пари" до 1,1614 долара за едно евро в сравнение с курса $1,161 от края на вчерашната

Но според анализаторите, съществени фактори в полза на поскъпването на златото и другите ценни метали няма и те ще се търгуват в тесен диапазон.

Освен това, добавят експертите, сега се очаква повишаване на основната лихва в САЩ и на този фон златото не изглежда добра инвестиция.

Петролът от еталонните световни марки в четвъртък сутринта прави опит да възстанови цените си след техния срив в сряда. Той бе предизвикан от неочаквано по-малкото съкращаване на запасите от суровината в САЩ.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures в началото на днешната търговия поскъпват с със 17 цента до $72,45 за барел. В сряда цената на тези контракти рухна с $2,37 (3,17%) - до $72,28 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с 2 цента - до $66,96 за барел. В края на вчерашната търговия контрактите се сринаха с $2,23 (3,22%) - до $66,94 за барел.

Преди това в сряда отчета на енергийното министерство на САЩ показа съкращаване на запасите от суровината през миналата седмица с 1,35 млн. барела. Прогнозата за намаляването им бе за над 2,3 млн. барела, а данните на (API) сочеха спад на запасите с на 6 млн. барела.

Запасите от бензин в САЩ през миналата седмица за първи път от юни са нараснали с 2,9 млн. барела, а на другите дестилати - с 1,2 млн. барела.

На фона на търговския конфликт между САЩ и Китай, а така също и заради очакваното увеличаване на добива в Русия и Саудитска Арабия цените на петрола могат да изпитат понизителен натиск от пазара в краткосрочна перспектива. От друга страна в обратна посока ще действа въвеждането на санкциите върху иранския износ на петрол, отбелязват анализатори.

Източник: money.bg

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар