Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Сергей Лавров: Дните на долара са преброени

Сергей Лавров: Дните на долара са преброени

Москва обсъжда възможността за използване на национални валути при двустранната търговия с Турция, Китай и Иран.

Дните на долара, като стандартна валута в международната търговия, са преброени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от агенция „Ройтерс“, след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Първият дипломат на Русия съобщи, че Москва обсъжда възможността за използване на национални валути при двустранната търговия с Турция, Китай и Иран.

Външният министър също заяви, че наложените от Вашингтон повишени вносни мита и икономически санкции спрямо Анкара и Москва са нечестно средство в глобалната търговия.

В края на миналата седмица валутната криза в Турция рязко се задълбочи, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон. В рамките само на ден лирата загуби най-малко 14% от стойността си, а десетки обменни бюра в мегаполиса Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута, съобщават световните агенции. Това е най-големият спад на националната валута на Турция от финансовата криза през 2001 г. насам.

Свързани статии (по етикет)

  • Турската лира поскъпна

    Турската лира поскъпна спрямо долара в началото на днешната търговия след повторните избори за кмет на Истанбул, при които опозицията спечели най-големия град в Турция, предаде Асошиейтед прес

  • Ръст с 3,5 на инфлацията у нас за година отчете НСИ

    Инфлацията у нас за година назад е нараснала с 3,5 процента. Това сочат данните на Националната статистика. От началото на годината поскъпването в страната е 1,8 процента. 

  • Сергей Лавров: Австрийското правителство стана жертва на русофобска кампания

    "Русофобията сега е на мода, за нея може да се получат някакви позитивни дивиденти от "по-големите братя", може всичко да се приписва на руснаците на принципа highly likely ("много вероятно" - англ.), който обяви навремето (британския премиер) Тереза Мей. Това е много модерно", каза Лавров

Оставете коментар