Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Нов скок на цената на парното и топлата вода, ако газта поскъпне с 10%

Нов скок на цената на парното и топлата вода, ако газта поскъпне с 10%

Процесът на покачване цените на газа в международен план ще продължава

7 % повишение на цената на парното и топлата вода може да очакваме през новия отоплителен сезон в случай, че газта поскъпне с 10%,  съобщи председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Той уточни, че увеличението може да бъде както 3,5% за топлинна енергия и 3,5% за електроенергия, но може да бъде и 7% само за единия продукт.

„Аз лично смятам, че КЕВР ще направяи всичко възможно да потисне този немалък ръст от 7% и ще определи една пределна цена с 5% по-висока. Очакват ни процеси, които са свързани с международни цени. Този ръст ще продължи неизбежно. Това показват прогнозите въз основа на засиленото търсене на този междинен енергиен агент природният газ“, коментира Иван Хиновски.Той каза още, че тенденцията в международен план е цената на газта да поскъпва с между 5 и 8% всяка година.

Енергийният експерт Еленко Божков предвижда още по-голямо увеличение на цената на парното и топлата вода. Той каментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“, че през лятото "Булгаргаз" е предлагала цената на природния газ да бъде повишена с 18%, но е била намалена чрез „техническа хватка“:

„За съжаление обаче цената на петрола брент, от която следва, съгласно договора с "Газпром", определянето на цената на природния газ у нас, се задържа и даже се увеличи. В момента е някъде 84,60 долара за барел. През тези три месеца тя продължи да се увеличава и това ще доведе до ново увеличение на цената на природния газ. Но дали ще се задържи в рамките на тези 15%, които прогнозира „Булгаргаз“ и се потвърждават неформално от КЕВР, предстои да видим“.

Божков изрази опасение, че е възможно увеличението да не е с 15% а между 23 – 25%, тъй като възможностите за задържане на цените са изчерпани. Той очаква и топлинната енергия и топлата вода да поскъпнат с около 10%.  

„Освен това, задължително ще се увеличи и такса „задължения към обществото“ – една от определящите крайната цена на електрическата енергия за битовите потребители и за бизнеса“.

Той припомни, че през април 2016 г. ЕК е предложила, а "Газпром" е приел да има преразглеждане на начина на определяне на цените за някои държави от Източна и Средна Европа, сред които и България. Липсва обаче прозрачност за хода на преговорите.

За да бъде електроенергията по-евтина, ключово е да бъдат прекратени договорите с американските централи, обясни той.

 

Източници: БНР и радио „Фокус”; снимка: Медиапул

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар