Събота, 16 Февруари 2019
Събота, 16 Февруари 2019

Ева Майдел: Намаляват таксите за парични преводи в евро от догодина

Ева Майдел: Намаляват таксите за парични преводи в евро от догодина

Банковите такси за трансгранични преводи са най-скъпи в България

България е държавата от Европейския съюз с най-високи банкови такси за трансгранични преводи. Това каза евродепутатът Ева Майдел пред журналисти в Европейския парламент. Тя обясни, че това ще се промени от началото на следващата година, когато Европейският парламент трябва да гласува изравняването на тези такси за всички държави в ЕС.

„В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги. Тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или ги няма, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Тези такси са най-високи в България“, каза Майдел.

Тя даде пример, че в момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС.

„С предложението в моя доклад ще допринесем за еднаквото третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което като цяло на година ще спести 1 млрд. евро на европейците“, каза Майдел.

През ноември ще бъде гласуван финално докладът по новия регламент, а високите такси трябва да отпаднат в началото на 2019 г.

Свързани статии (по етикет)

  • Хърсев: Българските служби са знаели за 60-те млн. евро от Венецуела

    Българската банка е третата финансова институция, през които са минали тези пари. Ако е имало нещо нередно, предишните две финансови институции също е трябвало да го установят, посочи той.

  • Apple плати 500 милиона евро данъци на Франция

    Американският технологичен гигант Епъл (Apple) е постигнал споразумение с френската данъчна администрация да плати 500 милиона евро данъчни задължения, натрупани за 10 години, предаде Франс прес, потвърждавайки публикация в сайта на сп. "Експрес".

  • Гърция повиши минималната работна заплата на 650 евро

    Гръцкото правителство повиши минималната работна заплата, пет месеца след излизането на страната от последната от трите последователни спасителни програми и мерките за икономии, диктувани от нейните кредитори, предаде ДПА.

Оставете коментар