Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Депутатите приеха нови винетки от януари 2019 г. и тол системата от август

Депутатите приеха нови винетки от януари 2019 г. и тол системата от август

„За“ гласуваха 113 народни представители, 1 беше „против“, а 69 се въздържаха

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка.

 „За“ гласуваха 113 народни представители, 1 беше „против“, а 69 се въздържаха.

Промените са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа.

Размерът на таксите за преминаване по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на регионалния министър и на министъра на финансите.

Превозни средства над 3,5 тона ще използват тол системата на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система.

Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки, на база време.

Такси няма да заплащат превозните средства на МВР, ДАНС, неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили.

АПИ ще поддържа електронна система за събирането на пътните такси. Ще бъде създадена възможност таксите да се заплащат по електронен и банков път, както и в брой на пунктове за продажба.

Системата ще се контролира от ново структурно звено към АПИ – Национално тол управление. То ще определи къде да са разположени терминалите за самотаксуване. Такива трябва да се разкрият поне на граничните пунктове или в близост до тях, както и в областните градове.

Винетните такси щи бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд. Те ще бъдат електронни и ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им.

В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си.

Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя.

Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата – от 16 август 2019 година.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар