Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Създаване на специален Инвестиционен фонд договориха на срещата „Три морета“ в Букурещ

Създаване на специален Инвестиционен фонд договориха на срещата „Три морета“ в Букурещ

Президентът Румен Радев: Търсят се вече практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитие

Създаване на специален Инвестиционен фонд бе договорено на днешната среща в рамките на инициативата „Три морета“ в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна Европа, които участват в инициативата. Президентът Румен Радев, който участва в срещата, коментира:

“Имаме вече практически инциативи като мрежата на търговско-промишлените палати, като инициативата за инвестиционен фонд, общ за всички, като бизнес-форума, като участието вече на европейската комисия в лицето на нейния президент, секретарят по енергетиката на САЩ, министърът на външните работи на Германия, тоест търсят се вече практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитие“.

Представители на бизнеса от 12 европейски държави и САЩ обсъждат в Букурещ общи проекти за регионална свързаност в Централна и Югоизточна Европа.

Форумът е част от срещата на върха на инициативата „Три морета“, в която участва президентът Румен Радев.

Политическите разговори са съпътствани от бизнес-форум, на който компаниите от 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море обсъждат възможностите за съвместни проекти в областите транспорт, енергетика и комуникации.

В рамките на инициативата "Три морета" България търси партньорство по три проекта - обясни президентът Румен Радев. "Тунела под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе - Варна и газохранилището в Чирен, разширяване на неговия капацитет. Разбира се, системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на тази инициатива зависи много дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене и да минем вече в конкретни действия, по тяхната реализация има много въпроси. Относно структурата на самата инициатива, механизмите за приоритизация на тези обекти, критериите за тяхната приватизация и най-вече - финансиране. Към момента инициативата не разполага с финанси".

Източник: БНР

Още по темата от Nbox

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар