Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Драгомир Стойнев: За АЕЦ „Белене” са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка

Драгомир Стойнев: За АЕЦ „Белене” са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка

Увеличаването на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на много крайни продукти, коментира Стойнев

„Когато се спира един проект, трябва да се носят последствията. За АЕЦ „Белене” досега са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка. Крайно време е България да започне да инвестира в енергийни мощности”. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на bTV Драгомир Стойнев от БСП, който беше енергиен министър в кабинета „Орешарски”.  

Той уточни, че договорът за АЕЦ „Белене”, подписан 2004-2005 г., е без конкретна клауза за прекратяване. Но според него, договорът е трябвало да бъде прекратен през 2012 г., тъй като от „Уорли Парсънс” са получили приблизително 260 милиона евро, а всъщност ние нямаме нищо, каза Стойнев и информира, че в момента държавата в лицето на НЕК ще трябва да плати още 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", както и няколко милиона евро лихви. 

ТЕЦ „Варна” е добра инвестиция, защото отговаря за студения резерв, коментира Стойнев относно новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е купил по-голяма част от компанията, собственик на ТЕЦ „Варна”.

Увеличаването на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на много крайни продукти, като ние сме изключително притеснени за бедните домакинства, каза още той.

По думите му заради политическата криза кабинетът не взима никакви мерки по въпроса.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар