Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Порожанов подкрепя идеята на БСП за 5% ДДС за хляба

Порожанов подкрепя идеята на БСП за 5% ДДС за хляба

Преговаряме с големи търговски вериги да продават хляб без печалба, съобщи земеделският министър. Водели се разговори и за цените на сиренето и кашкавала

Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за това да продават хляб без да включват в цената му печалба за самите себе си.

Това каза в ефира на Нова ТВ земеделският министър Румен Порожанов в коментар на поскъпването на хлебните изделия, което от няколко дни насам е факт в няколко града у нас.  

Увеличение от 20-30 стотинки е нереалистично. Цената не се калкулира така. Идеята сега е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига. Засега получавам подобни уверения, защото самите вериги са регулатори на цените, каза Порожанов.

Той обясни, че и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка. По този казус също се водели разговори с търговците.

"Разговарях с големите фирми да не се слага надценка, защото самите вериги са регулатор на крайната цената", разкри той.

"Ако има надценка от доставчик тя ще е само за покриване на брак", каза още Порожанов.

Основните аргументи за скока на цената са по-високите изкупни цени на пшеницата и увеличението на минималната работна заплата, обясниха хлебопроизводителите.

Той отговори и на въпрос, свързан с идеята на БСП за 5% ДДС върху хляба. Според Порожанов в хлебопроизводството има голям сив сектор, а по-нисък ДДС ще го изкара на светло.

Министърът на земеделието коментира и акцията на Спецпрокуратурата, провела се в Своге срещу заподозрени в незаконен добив и търговия с дървен материал, извършвани от 2014 г. досега. По случая бяха задържани общо петима души, сред които е и шефът на Регионалната горска дирекция в София. Той е сочен за лидер на престъпната група. Арестуваните с заподозрени и в кражби на части за специализирана горска техника, притежание на незаконни оръжия и боеприпаси и палеж на автомобил.

Порожанов каза, че конкретният случай не му е известен и допълни, че „основните проблеми на Софийската дирекция са свързани с набезите на ромското население”.

По въпроса с наболелия проблем с чумата по свинете земеделският министър бе категоричен, че оградата по границата ни с Румъния е била „изключително правилна мярка”.

„Съоръжението е надеждно и спря движението на животни от Румъния към България”, каза Порожанов. И допълни, че вече е извършена проверка във връзка с разследването на Нова ТВ за конфликт на интереси при изграждането на оградата. Докладът бил изпратен до компетентната комисия.

Сега цел на санитарните власти било създаването на биопръстен около индустриалните ферми, така че в тези райони да не навлизат домашни прасета.

 

Свързани статии (по етикет)

  • Водата поскъпва от 1 януари

    Нови цени на водата ще има от 1 януари в редица градове в страната. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде подложен за обществено обсъждане, пише "Труд".

  • Bitcoin повлече криптовалутите към ново дъно

    Кpиптoвaлyтитe пpoдължaвaт дa ce oбeзцeнявaт, нaтpyпвaйĸи нoви зaгyби, cлeд ĸaтo Koмиcиятa пo цeннитe ĸнижa и бopcитe нa CAЩ пoпapи нaдeждитe, чe дo ĸpaя нa тaзи гoдинa щe ce пoявят бopcoвo тъpгyвaни фoндoвe (ЕТF), ocнoвaни нa цeнaтa нa Віtсоіn.

  • КЕВР: Цената на топлинната енергия няма да бъде променяна от 1 януари

    Цената на топлинната енергия няма да бъде променяна от 1 януари, защото се очаква около 4 процента да бъде увеличението на цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. 

Оставете коментар