Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Wall Street записа нов исторически рекорд

Wall Street записа нов исторически рекорд

Индексът на сините чипове Dow Jones достигна високите си стойности от януари тази година, след като ръста в цената на акциите на Apple и избледняването на опасенията, свързани с търговската война подкрепиха индекса, съобщава CNBC.

Dow прибави 251,22 пункта към стойността си, като сред най-добре представилите се компании освен производителят на iPhone бяха и Boeing и Caterpillar.

Широкият показател S&P 500 нарасна с 0,78%, достигайки исторически връх. Дори президентът Доналд Тръмп отбеляза постижението в Twitter.

Технологичният измерител Nasdaq отчете ръст от 0,98%. Акциите на Amazon поскъпнаха също с 1%, след като компанията представи, няколко устройства, които могат да бъдат управлявани от гласовия й асистент Alexa, включително микровълнова печка.

Apple се разписа с повишение в стойността на книжата си с 0,8%.

Акциите на Boeing и Caterpillar – компании, които са от лидерите в износа на САЩ, поскъпват съответно с 0,6% и 2,2%.

От китайското министерство на търговията заявиха в четвъртък, че страната се надява САЩ да предприемат стъпки за коригиране на поведението си. Коментарът идва на фона на двустранните мита, които бяха въведени в последната седмица.

Администрацията на САЩ съобщи в понеделник, че ще наложи мита от 10% върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара. Очакванията са до края на годината митата да нараснат до 25%. Китай отвърна във вторник чрез обявяването на мита, насочени към 5 хил. американски продукта на стойност 60 млрд. долара, които ще влязат в сила от следващата седмица. Освен това азиатската страна подаде жалба до Световната търговска организация заради последните мита.

Наложените мита обаче се оказаха по-малки, отколкото първоначално се очакваше и именно това подкрепи представянето на капиталовия пазар.

„Не съм изненадана, че инвеститорите приемат последните въведени мита и по-малко агресивния отговор от страна на Китай като положителни“, коментира Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones. Според нея по-обраната реакция на Китай съвсем логично се разглежда като положителна.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,95% до 1,1784 долара.

Търговията с петрол обаче е на червена територия. Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поевтиняха с 0,45% до 70,80 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,97% до 78,63 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,34% до 1212,40 долара за тройунция.

Източник: Investor.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар