Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 26 Юни 2019
„Инерком“ на Гинка Върбакова пак иска ЧЕЗ с ново уведомление до КЗК

„Инерком“ на Гинка Върбакова пак иска ЧЕЗ с ново уведомление до КЗК

Фирмата вече била излязла от бизнеса с фотоволтаици. КЗК не пусна сделката именно заради няколкото соларни парка

„Инерком България” ЕАД е подала в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново уведомление във връзка със сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от компанията на Гинка Върбакова.

„Инерком България“ ЕАД след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК”, става ясно от разпространеното съобщение.

В групата на "Инерком" е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач, уточнява кандидатът за ЧЕЗ.

От дружеството се надяват на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация.

NBOX напомня, че на 19 юли т.г. КЗК отказа на Инерком да купи ЧЕЗ заради опасността сделката да заплаши конкуренцията на пазара и да се създаде монопол. Проблем се оказаха именно шестте фотоволтаични централи, които групата на „Инерком“ притежава.

Според КЗК, с осъществяването на планираната тогава сделка „Интерком” ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Силен обществен интерес доби и въпросът за финансирането на сделката.

 

Свързани статии (по етикет)

 • КФН изпрати до прокуратурата и ДАНС резултатите от проверките на "Еврохолд"

  Комисията по финансов надзор е изпратила до прокуратурата и ДАНС констатираните до момента факти и обстоятелства от проверките на „Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества, относно тяхното финансовото състояние и цялостната дейност на холдинга.

 • Петкова с коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ "Белене"

  Следим информацията за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но правителството не може да взима отношение на кого продава активите си частната чешка фирма. Има регулатори, които следят и проверяват сделката и ще се произнесат по нея. Така е разписано в законодателството на България. КФН вече прави проверки. Следва КЗК, а вчера стана ясна и позицията на КЕВР

 • Борисов за сделката с ЧЕЗ: Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ

  Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ. Колкото БСП могат да питат за Жан Виденов, или ДПС за Местан, толкова и нас за Цветанов.

  Това заяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет и уточни, че дружеството, което иска да купи ЧЕЗ, ще има проверки на КЕВР, КЗК и КФН.

  ГЕРБ продължава да стои зад позицията за 1 лев субсидия за партиите, подчерта премиерът. И допълни: Коалицията реши да не се променят данъчните закони в рамките на мандата, защото влизат в противоречие с коалиционните споразумения

Оставете коментар