Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

„Инерком“ на Гинка Върбакова пак иска ЧЕЗ с ново уведомление до КЗК

„Инерком“ на Гинка Върбакова пак иска ЧЕЗ с ново уведомление до КЗК

Фирмата вече била излязла от бизнеса с фотоволтаици. КЗК не пусна сделката именно заради няколкото соларни парка

„Инерком България” ЕАД е подала в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново уведомление във връзка със сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от компанията на Гинка Върбакова.

„Инерком България“ ЕАД след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК”, става ясно от разпространеното съобщение.

В групата на "Инерком" е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач, уточнява кандидатът за ЧЕЗ.

От дружеството се надяват на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация.

NBOX напомня, че на 19 юли т.г. КЗК отказа на Инерком да купи ЧЕЗ заради опасността сделката да заплаши конкуренцията на пазара и да се създаде монопол. Проблем се оказаха именно шестте фотоволтаични централи, които групата на „Инерком“ притежава.

Според КЗК, с осъществяването на планираната тогава сделка „Интерком” ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Силен обществен интерес доби и въпросът за финансирането на сделката.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner