Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

КЕВР: Повишаването на цената на природния газ ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

КЕВР: Повишаването на цената на природния газ ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

Няма да се променя цената на електрическата енергия

Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде агенция "Фокус".

На въпрос защо не са взети осреднени цени на котировките на алтернативните горива, който беше зададен по време на общественото обсъждане и от омбудсмана Мая Манолова, председателят на КЕВР заяви, че изчисленията, които са направени от заявителя и след това от експерти на КЕВР, са приети така, както изисква нормативът.

„Знаете, че в други случаи, когато е имало надзет приход от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, КЕВР е коригирала цените в смисъл на намаляване на поисканото увеличение. Този път няма надзет приход от „Булгаргаз“ и ние нямаме инструмент за въздействие върху цените“, заяви той.

По думите му, независимо дали потребители са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%. „Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%“, каза още той.

Председателят на КЕВР коментира и очакваното повишение цената на тока. Според него Комисията е намерила необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства, събрани от фонда „Сигурност на енергийната система“ и към момента доклада е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия. По такъв начин КЕВР потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията.

„Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по- нататъшно повишаване“, уточни той.

По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България.

„Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани“, обясни той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner