Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Левон Хампарцумян: Наивни са усилията за регулиране на цените от държавата

Левон Хампарцумян: Наивни са усилията за регулиране на цените от държавата

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, смята банкерът

Смешни са опитите за антипазарно регулиране на цените на основни стоки, което дори в комунистическия свят не се прави. Това са наивни усилия, отбеляза банкерът Левон Хампарцумян в предаването "Тази сутрин" по bTV по повод идеята да се регулират цените на основните храни и предложението 10 важни продукта от първа необходимост да имат таван на печалбите.

Ако една стока е регулирана ценово, тя или изчезва от пазара или търговецът си намира начин да компенсира, обясни той  и посочи примери – Венецуела и Северна Корея. 

„Ако има повишаване на заплатите неминуемо ще има и повишаване на цените", отбеляза банкерът.

„Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре", обясни Хампарцумян.

По думите му имаме растяща икономика от доста време, има и процеси в света, които водят до промяна на цените на енергоносителите, които се покачват и естествено това се отразява и в България.

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговаряне на обществения договор, заради който плащаме данъци, отбеляза Левон Хампарцумян по повод идеята за промяна на плоския данък. 

„Вероятно е в един момент да има по-висока данъчна ставка. Как ще се използват данъците  обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците – това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор”, коментира банкерът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар