Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Англичани и китайци са първите кандидати за концесията на летище София

Англичани и китайци са първите кандидати за концесията на летище София

Първата фирма, която заяви официално своето намерение да кандидатства за концесията на летище "София", е британският летищен оператор Manchester Airport Group.

Дружеството участва заедно със своя партньор в лицето на китайската държавна компания Beijing Construction Engineering Group. 

Това стана ясно днес на пресконференция днес в столицата, предаде Канал 3. 

Към момента Manchester Airport Group (MAG) оперира 3 летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които обслужват общо 60 милиона пътници годишно по над 270 дестинации и 70 авиокомпании. 

Партньорът им за българската концесия Beijing Construction Engineering Group (BCEG) е в топ 250 на глобалните строителни изпълнители. Един от основните проекти на BCEG е летището Даксин в Пекин. 

"София е градът с най-големи неразвити потенциални възможности." 

Това заяви изпълнителният директор на групата Андрю Харисън по време на пресконференцията. По думите му компанията няма други интереси в региона, освен да спечели концесията за българското летище, което гарантирало желанието ѝ да го развива. 

Изказването на Харисън идва в контекста на процедурата за концесия на летището в Белград, в която MAG "се е отказала да участва". 

Харисън посочи, че за 5 години управление трафикът на лондонското летище Станстед е нараснал с 45%, а този в Манчестър - с 35%. Той не се ангажира с планове за софийското летище, но открои три основни причини да искат да инвестират у нас. 

Първата причина: 

Туризмът расте и София е "перла в короната" по това отношение. 

Втората причина: 

Отличното географското местоположение на столицата, което й отрежда близост до Изтока. 
По думите му софийското летище не трябва да стои в сянката на турското в Истанбул, а напротив - да развие собствена мрежа за директни полети. 

Трета причина: 

Възможността за инвестиции и възвращаемост на самото летище. 

От компанията обаче отказаха да споделят конкретни планове за развитие на аерогарата. По думите на Чарли Хорниш, главен изпълнителен директор на компанията, софийското летище няма нужда в скоро време от трета писта, както и от трети терминал. 

Корниш е на мнение, че Летище София не трябва да бъде сателитно на Истанбул или която и да е друга аерогара, а трябва да се превърне в летищен център на Балканите. 

„Разглеждаме плановете за концесия в дългосрочна перспектива, Летище София ще има нужда от нов терминал в близките години“, посочи Корниш. 

По думите му търговските условия на концесията са подобни на тези, които съществуват по света. Корниш напомни, че софийското летище се конкурира с тези на Балканите и Турция и обяви: "Тук ще сме за дълго време и поемаме отговорността да сме стабилен летищен оператор. Искаме да разширим Летище София до глобален мащаб като работим с локални партньори“. 

Ксинг Ян, управляващ директор на BCEG, потвърди, че приносът освен с китайски инвестиции ще е с експертиза като основен доставчик. Той обясни, че разглежда предложението за участие в процедурата за Летище София като продължение на меморандума за разбирателство между Китай и България и като част от от Инициативата „Един пояс, един път“. 

„Проектът представлява истинска възможност за нас да проучваме и за в бъдеще съвместни инфраструктурни възможности“, каза Ксинг Ян. 

Концесията ще бъде за 35 години, а общата й себестойност се оценява на близо 3.9 милиарда евро. 

Едно от условията по нея е бъдещият концесионер да инвестира общо 600 милиона евро, а от MAG споменаха именно такава цифра планирани капиталовложения. На въпрос каква конкуренция очакват за концесията, от оператора посочиха, че интерес има от Турция, Франция и Германия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар