Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония планира да забрани държавните покупки на оборудване от китайските комуникационни гиганти Huawei Technologies и ZTE Corp, за да засили защитата си от изтичане на класифицирана информация и кибератаки, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Китайските технологични компании са подложени на интензивно критично разглеждане от Вашингтон и някои техни съюзници заради връзките с китайското правителство, като това се дължи на опасения, че те биха могли да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Правителствена забрана в Япония ще бъде наложена, след като Huawei вече бяха блокирани от американския пазар и след като Австралия и Нова Зеландия ги блокираха за изграждането на 5G мрежи. Huawei многократно настоя, че Пекин нямал никакво влияние върху тях.

В. "Йомиури", който първи съобщи новината за планираната забрана от страна на Япония, посочи, че правителството се очаквало да преразгледа вътрешните си правила за възлагане на обществени поръчки още в понеделник.

Правителството не планирало да назове в прав текст Huawei и ZTE, но ще въведе мерки, целящи засилване на сигурността, които се отнасят за компаниите, уточнили източниците.

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга е отказал да коментира. Но отбелязал, че страната е в тясна връзка със САЩ в широк кръг от области, включително киберсигурността.

"Киберсигурността се превръща във важен въпрос в Япония", посочи Суга на редовна пресконференция, допълвайки: "Ще вземем твърди мерки, като ще обсъдим въпроса от различни перспективи."

Междувременно от китайското външно министерство изразиха "сериозни опасения" относно тези информации.

"Същността на бизнес и икономическото сътрудничество между Китай и Япония е взаимната изгода и печалбата и за двете страни, като и двете компании оперират законно в Япония отдавна", изтъкна говорителят на външното ведомство на Китай.

"Надяваме се, че японската страна може да осигури честна конкурентна среда за китайските компании, които оперират в Япония, и да не правят нищо, което да навреди на двустранното сътрудничество и взаимното доверие", допълни китайският представител.

Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp.

Японската банка SoftBank има отдавнашни взаимоотношения с Huawei, която през 2011 г. стана първата китайска компания, която се присъедини към консервативно бизнес лоби - и си партнира с него в пробни проучвания на 5G.

Източник: news.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар