Сряда, 26 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 26 Февруари 2020

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония планира да забрани държавните покупки на оборудване от китайските комуникационни гиганти Huawei Technologies и ZTE Corp, за да засили защитата си от изтичане на класифицирана информация и кибератаки, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Китайските технологични компании са подложени на интензивно критично разглеждане от Вашингтон и някои техни съюзници заради връзките с китайското правителство, като това се дължи на опасения, че те биха могли да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Правителствена забрана в Япония ще бъде наложена, след като Huawei вече бяха блокирани от американския пазар и след като Австралия и Нова Зеландия ги блокираха за изграждането на 5G мрежи. Huawei многократно настоя, че Пекин нямал никакво влияние върху тях.

В. "Йомиури", който първи съобщи новината за планираната забрана от страна на Япония, посочи, че правителството се очаквало да преразгледа вътрешните си правила за възлагане на обществени поръчки още в понеделник.

Правителството не планирало да назове в прав текст Huawei и ZTE, но ще въведе мерки, целящи засилване на сигурността, които се отнасят за компаниите, уточнили източниците.

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга е отказал да коментира. Но отбелязал, че страната е в тясна връзка със САЩ в широк кръг от области, включително киберсигурността.

"Киберсигурността се превръща във важен въпрос в Япония", посочи Суга на редовна пресконференция, допълвайки: "Ще вземем твърди мерки, като ще обсъдим въпроса от различни перспективи."

Междувременно от китайското външно министерство изразиха "сериозни опасения" относно тези информации.

"Същността на бизнес и икономическото сътрудничество между Китай и Япония е взаимната изгода и печалбата и за двете страни, като и двете компании оперират законно в Япония отдавна", изтъкна говорителят на външното ведомство на Китай.

"Надяваме се, че японската страна може да осигури честна конкурентна среда за китайските компании, които оперират в Япония, и да не правят нищо, което да навреди на двустранното сътрудничество и взаимното доверие", допълни китайският представител.

Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp.

Японската банка SoftBank има отдавнашни взаимоотношения с Huawei, която през 2011 г. стана първата китайска компания, която се присъедини към консервативно бизнес лоби - и си партнира с него в пробни проучвания на 5G.

Източник: news.bg

Свързани статии (по етикет)

  • Китайски гражданин почина внезапно в Банско

    55-годишен китайски гражданин се е почувствал зле и е починал в хотел в курорта Банско, съобщиха медицинските власти, съобщи  NOVA

  • Първа жертва на коронавируса в Япония

    В Япония е регистриран първия смъртен случай от коронавируса. Според Кацунобу Като, министърът на здравеопазването, труда и социалното осигуряване на страната, от вируса е починала 80-годишна жена в префектура Канагава, предава РИА Новости

  • Коронавирусът намести Турция в китайския бизнес за облекла

    Епидемията от новия коронавирус отне живота на над 637 души в Китай, от където се смята, че е тръгнала заразата, като накара много фабрики да спрат дейността си временно, докато властите се опитват да овладеят ситуацията

Оставете коментар

baner

 FB banner