Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Няма да има глад на планетата

Няма да има глад на планетата

Светът очаква рекордни добиви от 720 млн. тона пшеница, от тях консумираме 716 млн. тона, сочат прогнозите  на Международния съвет по зърното  

В целия свят пшеница се отглежда на 2.22 млрд. декара. Тази година глад няма да има, сочат данните на Международния съвет по зърното (МСЗ). По последни данни, институцията промени нагоре прогнозата си за световното потребление на пшеница през стопанската 2015/16 г., предава Agra Europe. Сега тя е с 4 млн. т. по-висока в сравнение с предишната и достига 716 млн. т. Ако прогнозата се сбъдне, миналогодишният рекорд ще бъде превишен с 9 млн.т.

МСЗ очаква количеството зърно, което ще бъде предложено на световните пазари, да достигне рекордните 720 млн.т. Така се очаква излишъкът да бъде 4 млн.т., което може да се сравни с 9 млн.т през миналия стопански сезон.

В световния износ на пшеница ще доминира ЕС с 29,5 млн.т., което количество обаче е по-ниско с 5 млн.т. в сравнение с миналата година. Износът на САЩ ще бъде втори по големина в света, въпреки, че се очаква да се свие с 9 млн.т. и да достигне 24 млн.т., което може да се сравни с 22,6 млн.т. през миналата година.

Пшеницата  е основна храна на планетата, а селекцията само спомага за това! Зърнената културата, в книгата на американския кардиолог д-р Уилям Дейвис „Пшеницата – маскираният убиец”, е представена едва ли не като „отрова” и „наркотик”. В книгата се изтъква, че благодарение хлебното зърно хората „разрушават здравето”, като я консумират системно. Учените, занимаващи се с подобряване на пшеницата, с цел изхранване на човечеството, са подложени на неверни клевети, че са влошили толкова силно хранителна и стойност, че са я превърнали в негодна и „силно вредна  храна”.

Но, светът без хляб не може. Пшеницата и нейните хранителни качества са оценени от човечеството преди повече от 10 хил. години. Народната мъдрост, която гласи, че „Никой не е по-голям от хляба”, е валидна дори в настоящото общество на глобализация и технотронно залитане. Пшеницата си остава една от най-ценните храни, въпреки клеветите, защото на нея разчита изцяло около 60 % от населението на развиващите се страни.

В наши дни основна цел на селекционерите на пшеница е да подобрят древно растение така, че да продължава да осигурява храна на бързо нарастващото население на планетата. Всички земеделски производители, още разчитат на селекционерите да създадат ценни сортове, които са в състояние да устояват в по-голяма степен на постоянно променящите се вредители и болести и аномалиите в климатичните условия, напоследък.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар