Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
Турската лира поевтиня с 1.5% спрямо долара

Турската лира поевтиня с 1.5% спрямо долара

Турската лира поевтинява с повече 1,5% спрямо долара, заяви Симин Демокан, пазарен коментатор от Bloomberg Истанбул.

"Вчера Турската централна банка задържа разходите по заемите непроменени. Това се случва месец, след като регулаторът повиши лихвените проценти със 625 базисни пункта до 25%, а инфлацията през ноември се забави повече от прогнозираното. Въпреки това изказването на Централната банка подсказва, че бихме могли да видим съкращаване на лихвения процент преди месните избори през март, което изнерви инвеститорите".

Преждевременното намаляване на лихвите би могло да окаже допълнителен натиск на уязвимата турска лира, посочи Симин Демокан. "Тази седмица лирата отслабва с повече от 1,5% спрямо долара. Доходността по десетгодишните ДЦК се увеличи с почти 80 базисни пункта тази седмица, като се покачва за 6ти ден и това е най-дългата ѝ възходяща серия от октомври 2017. Индексът Borsa Istanbul се понижава с близо 4% , докато наблюдаваме световна пазарна разпродажба", спомена още тя.

"Турската икономика рязко се забави през третото тримесечие, разширявайки се само с 1,6% в сравнение с миналата година. Това е най-бавното годишно разширяване от 2016 насам. Също видяхме намаляване на тримесечния ръст през третото тримесечие. Някои икономисти казват, че се задава рецесия. Лирата се срина през август, а рязкото повишение на разходите по заемите влошава икономическата перспектива, почти толкова, колкото неуспешния преврат в страната преди две години. Въпросът е колко дълго ще продължи икономическото забавяне и какво ще направят политиците по въпроса няколко месеца преди месните избори".

Свързани статии (по етикет)

 • Пловдивчанин е първият български шериф в САЩ

  Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта - да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, разказва bTV. 

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Красимир Каракачанов: Ако се отложи гласуването за F-16, цената на самолета няма да стане по-малка

  Каракачанов уточни, че валидността на тази оферта е до началото на септември

Оставете коментар