Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Турската лира поевтиня с 1.5% спрямо долара

Турската лира поевтиня с 1.5% спрямо долара

Турската лира поевтинява с повече 1,5% спрямо долара, заяви Симин Демокан, пазарен коментатор от Bloomberg Истанбул.

"Вчера Турската централна банка задържа разходите по заемите непроменени. Това се случва месец, след като регулаторът повиши лихвените проценти със 625 базисни пункта до 25%, а инфлацията през ноември се забави повече от прогнозираното. Въпреки това изказването на Централната банка подсказва, че бихме могли да видим съкращаване на лихвения процент преди месните избори през март, което изнерви инвеститорите".

Преждевременното намаляване на лихвите би могло да окаже допълнителен натиск на уязвимата турска лира, посочи Симин Демокан. "Тази седмица лирата отслабва с повече от 1,5% спрямо долара. Доходността по десетгодишните ДЦК се увеличи с почти 80 базисни пункта тази седмица, като се покачва за 6ти ден и това е най-дългата ѝ възходяща серия от октомври 2017. Индексът Borsa Istanbul се понижава с близо 4% , докато наблюдаваме световна пазарна разпродажба", спомена още тя.

"Турската икономика рязко се забави през третото тримесечие, разширявайки се само с 1,6% в сравнение с миналата година. Това е най-бавното годишно разширяване от 2016 насам. Също видяхме намаляване на тримесечния ръст през третото тримесечие. Някои икономисти казват, че се задава рецесия. Лирата се срина през август, а рязкото повишение на разходите по заемите влошава икономическата перспектива, почти толкова, колкото неуспешния преврат в страната преди две години. Въпросът е колко дълго ще продължи икономическото забавяне и какво ще направят политиците по въпроса няколко месеца преди месните избори".

Свързани статии (по етикет)

  • САЩ предлагат на Северна Корея да подновят преговори през декември

    Северна Корея обяви днес, че САЩ са предложили блокираните преговори за денуклеаризация да бъдат подновени през декември, тъй като приближава крайният срок, даден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун на правителството на американския президент Доналд Тръмп, да предложи взаимноприемлива сделка за спасяване на разговорите, предаде БГНЕС

  • Корнелия Нинова се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа

    Председателят на БСП Корнелия Нинова се е срещнала с посланика на САЩ в България Херо Мустафа в централата на партията на ул. "Позитано 20", съобщава пресцентърът на БСП

  • Моралес призова папата и ООН да помогнат на Боливая

    Моралес пише и че "осъждаме решението на Тръмп да признае правителство, самопровъзгласило се от десницата. След като наложи Гуайдо, сега той провъзгласява Анес. Превратът, причиняващ смъртта на моите братя в Боливия, е политическа и икономическа конспирация, идваща от САЩ."

Оставете коментар