Крадците на ток плащат почти 2 пъти по-ниски от цени

Крадците на ток плащат почти 2 пъти по-ниски от цени

За 2018 г. ЕВН е ощетена с краден ток за над 1,2 млн. лв

Заради липса на специална тарифа крадците на ток плащат почти 2 пъти по-ниски от цени от изрядните абонати. Това става, ако ги хванат.

Причината е, че в края на 2018 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно промени правилата, по които се начислява тарифата за електричество, което не е отчетено във фактурата.

Нова телевизия предостави данни от две от трите енергоразпределителни дружества в страната коментираха данни за откраднат електричество.

За 2018 г. ЕВН е ощетена с краден ток за над 1,2 млн. лв. От ЕНЕРГО-ПРО пък са разкрили 1700 манипулирани електромери, които са на стойност 1,2 млн. лева.

Дори да се открие кражба на ток, нарушителите  остават ненаказани. Причината е, че много трудно се доказва кой точно е манипулирал електромера, а още по-трудно се таксуват.

Кражбата на ток създава високо напрежение не само в манипулаторите по мрежата.

В представата на повече българи крадците на ток са обитатели на ромски махали, които се свързват директно с кабел към мрежата или използват легендарни изобретения като "хлебарка", която блокира шайбата на устройството.

Ако крадците на ток искат да излязат на светло, те трябва да платят сметките си за 3 месеца назад на цена 7 стотинки на киловат час, а изрядните платци плащат по 13-14 стотинки.
 

Оставете коментар