Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Търговската война ескалира: САЩ удариха с увеличени мита китайски стоки за $200 млрд.

Търговската война ескалира: САЩ удариха с увеличени мита китайски стоки за $200 млрд.

Търговската война между Съединените американски щати и Китай ескалира. Тази сутрин влезе в сила обещаното от американския президен Доналд Тръмп увеличение с 25 процента на вносните мита за китайски стоки за 200 милиарда долара. Пекин ще отговори реципрочно на мярката. 

Особено тежко засегнати ще са потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки, отбелязва Bloomberg.

В отговор Пекин заяви, че "дълбоко съжалява" за хода на САЩ и ще трябва да предприеме "необходими насрещни мерки".

Всичко това се случва, докато висопоставени представители на двете страни се опитват да спасят търговското споразумение във Вашингтон. Напоследък изглеждаше, че двете световни сили са близо до момента, в който ще сложат край на продължилото месеци търговско напрежение. Случи се обратното.

Китайското Министерство на търговията потвърди на уебсайта си най-новото повишение на митата с коментара, че в страната се надяват САЩ и Китай да работят заедно, за да бъдат разрешени съществуващите проблеми чрез сътрудничество и консултации.

Новите 25-процентни мита ще плащат американските компании, които внасят китайски стоки в САЩ, уточнява Би Би Си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Миналата година САЩ наложиха 10-процентни мита на китайски стоки за $200 милиарда, включително риба, ръчни чанти, облекло и обувки. Тарифите трябваше да се повишат в началото на 2019-а, но увеличението беше отложено с напредването на преговорите.

Търговската война между САЩ и Китай е тежест за световната икономика през последната година и създава несигурност за бизнеса и потребителите.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп омаловажава влиянието на митата за икономиката на САЩ, повишаването им вероятно ще засегне някои американски компании и потребители, които в крайна сметка може би ще платят сметката, смятат анализатори, цитирани от Би Би Си.

Френският финансов министър Бруно Ле Мер заяви, че ескалацията на търговските спорове между Китай и Съединените щати заплашва европейски работни места и са голяма опасност за глобалния икономически растеж.

Когато американските вносни мита върху китайски стоки се увеличават, това намалява циркулацията на блага в световен мащаб, а работни места във Франция и Европа ще бъдат унищожени, смята Ле Мер, цитиран от Ройтерс и БНР.

В редакционна статия "Вашингтон пост" цитира данни на експерт от Института за икономически изследвания "Питърсън", според когото новите митнически тарифи на Тръмп обхващат малко повече от половината от китайския внос в САЩ, но също и 7,3 на сто от вноса от Канада, 2,5 на сто от ЕС, 9,6 процента от Южна Корея и 3,8 на сто от Япония. Въпреки умерения икономически ефект от тези тарифи те имат своя символика - вредят на отдавнашни съюзници и търговски партньори на САЩ, повечето от които не нарушават международните правила за търговия, както прави Китай.

Британският в. "Гардиън" изразява надеждата на инвеститорите, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат успешни, тъй като в противен случай може да се стигне до мащабна търговска война.

"Файненшъл таймс" смята, че най-уязвими от търговския спор САЩ - Китай са американските потребители, азиатските износители и инвестициите в бизнеса. След разгарянето на спора в средата на 2018 г. растежът в глобалната търговия силно се е забавил и се натрупват доказателства, че новите тарифи на САЩ, които обхващат над половината от китайския внос, възпират глобалния търговски обмен, повишават цените на дребно в САЩ и намаляват инвестициите в бизнеса, тъй като компаниите се стремят да преструктурират своите канали за доставки, заключава деловото издание.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, министърът на финансите Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лю Хъ разговаряха вчера 90 минути във Вашингтон. Преговорите ще бъдат възобновени днес, съобщи говорител на Белия дом.

Лю Хъ заяви, че е пристигнал във Вашингтон с "искрени намерения" и че вдигането на митнически тарифи "не е решение на проблема". Пред китайската държавна телевизия Лю Хъ посочи, че преговорите, целящи прекратяване на тарифната война със САЩ, "се сблъскаха с някои проблеми". "Пристигнах в САЩ с искреност и се надявам да участвам в разумен и откровен обмен на предложения с американските преговарящи", каза китайският вицепремиер.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner