Понеделник, 24 Юни 2019
Понеделник, 24 Юни 2019
Стокообменът с Китай е нараснал с 11% за първото тримесечие

Стокообменът с Китай е нараснал с 11% за първото тримесечие

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна вицепремиера на Китай Ху Чунхуа, съобщи пресслужбата на министерството на икономиката.

Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Нинбо, където се провежда ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат "17+1".

Икономическият министър подчерта, че България подкрепя и активно допринася за развитието на Инициативата за сътрудничество между ЦИЕ и Китай във формат "17+1". Китайският вицепремиер посети българския щанд и само на още две страни от ЦИЕ на изложението, на което близо 20 български компании представят своите продукти.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Министър Караниколов изтъкна, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства през последните години.

"Тенденцията продължава, като само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът бележи ръст от 11 процента и достига 683,2 млн. долара спрямо първите три месеца на предходната година", допълни той.

По думите му българският износ за Китай през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво, а за периода януари-март 2019 г. възлиза на 240,6 млн. долара и бележи ръст от 16,1 процента спрямо същите месеци на 2018 година.

При визитата си в Китай икономическият министър посети и Шанхай, където се срещна с ръководството на Шанхайския борд за развитие на чуждестранните инвестиции. На срещата Караниколов се договори с домакините да рекламират България и да промотират български компании и стоки на шанхайските инвеститори.

Свързани статии (по етикет)

  • Турската лира скочи след изборите в Истанбул

    Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) получи подкрепата на 54,21 на сто от избирателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) са гласували 44,99 процента от гласоподавателите

  • Нови протести в Хонконг

    Хиляди облечени в черно протестиращи блокираха улици и обкръжиха централата на полицията в Хонконг днес, продължавайки големите демонстрации срещу спорния законопроект за екстрадиция в Китай, който изостри до краен предел обстановката в полуавтономната китайска територия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс

  • Бившият президент на Интерпол се призна за виновен в корупция пред съд в Китай

    Мън Хунвей използвал служебното си положение в користен интерес в размер на 1.86 млн. евро

Оставете коментар