Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Владимир Каролев: Различните ставки на ДДС водят до измами

Владимир Каролев: Различните ставки на ДДС водят до измами

Диференцирането на данъци увеличава възможността за злоупотреба и измами. Това каза в интервю за "Фокус" икономистът Владимир Каролев във връзка с идеите за намаляване на ДДС за различни стоки.

Той даде пример с производството на хляб и хлебни изделия, като отбеляза, че ако данъкът върху хляба се намали от 20% на 5% (както предложи ДПС), ще има много сериозно увеличение по документи на продажбите и търговията с хляб, но сериозно намаление по документи на продажбите на други изделия, за които се използва брашно, като банички или тулумбички.

"Производители и търговци ще искат да скрият тази разлика между 20% ДДС и 5% ДДС. Такова поведение имат производители и търговци в цял свят", изтъкна Каролев.

По неговото мнение намаление на ДДС не води автоматично до намаляване на цена, нито въвеждането на такъв данък води до увеличаване на цената.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Единственото, което ще се случи, е, че ще намалеят приходите от данъци в държавата", категоричен е Каролев.

По отношение на коментираната от част от кандидатите за председател на Европейската комисия тема за хармонизация на данъчните ставки в ЕС Владимир Каролев каза, че това не трябва да бъде допускано.

"Става въпрос за хармонизация в т. нар. преки данъци - данък общ доход и корпоративния данък. По отношение на косвените данъци има хармонизиране на данъчната политика. Но преките данъци са обект на национален суверенитет и всяка държава има право да определя преки данъци. Ние не трябва да се съгласяваме на данъчна хармонизация, което означава повишавана на двата данъка. Ако нашето правителство се съгласи, това означава по-високи данъци и за работещите, и за инвестиращите. Това не трябва да бъде допуснато", подчерта Владимир Каролев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner