Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Земята на Балканите е пропита с кръв - нека да направим един прекрасен бизнес-климат тук, призова премиерът Бойко Борисов съседите ни от региона по време на икономическия форум в Пловдив. 

Заедно с Борисов в Града под тепетата са половината членове на Министерския съвет - вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на финансите Владислав Горанов и на културата Боил Банов, както и еврокомисарят Мария Габриел. Присъстват и представители на едрия гръцки бизнес.
 
С българското европредседателство повдигнахме една забравена, неудобна, опасна и трудна тема. А именно за Западните Балкани, заяви още в началото на словото си Бойко Борисов. 

"Исторически ние сме се били с всички наши съседи. И те с нас. Резултатът е, че Западните Балкани сега са изостанали във всяко едно отношение. Така не става. Сега обърнахме нещата", каза Бойко Борисов и допълни: "Нашата земя е толкова пропита с кръв, колкото сигурно никоя друга земя".

В началото на изложението си Бойко Борисов коментира спора с Македония за Гоце Делчев.

"Вместо героите да ни обединяват, а те са се грижили за благото на всички хора от региона, стават ябълката на раздора", каза Борисов. И направи препратка към Че Гевара, който е аржентинец, но се е борил за свободата на Куба, а е загинал в Боливия.

"Жалко е, да се коментира тази тема. Защото Гоце Делчев е един български герой, който се е жертвал и е заложил всичко за свободата на Македония. За радост Балканите имат в момента политици с разум и опит и ще преодолеем тези трудности", каза той.

И продължи на икономическа тема.

"Виждам тук банкери и анализатори - обърна се Борисов към присъстващите в залата Левон Хампарцумян и Петър Ганев - Жалко, че моят приятел Иван Кръстев, българският Конфуций го няма!"

После премиерът показа графики, от които се вижда какъв е бил БВП на България, Германия, Унгария - защото много политици обичали да се сравняваме с тези страни. И препоръча на Петър Ганев когато коментира прехода, "понеже много обичате, ви предлагам да гледате тази графика по години".

"Огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. Чак , когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава. Но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи. Тази лоша среда е била по време на предишните управляващи", подчерта Бойко Борисов. 

"Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят брутния вътрешен продукт. Щото на приказки е много лесно. БСП се хвалят, че ще вдигат доходите. Как ще ги вдигате?! От бюджета ли?! Вече ви видяхме как вдигахте и се сринахте. Доходи и заплати се вдигат с инвестиции", каза още Бойко Борисов.

"Само на КПП-то на Щатите с Мексико има повече коли, отколкото на границата ни с Турция. Едва направихме магистрала "Тракия", а тя отесня. И това е така, защото всеки нов инвеститор у нас изчислява за колко време ще минат ТИР-овете му през България", категоричен бе премиерът. Според него за първи път в историята ни изнасяме повече продукти за Германия, отколкото внасяме.

Премиерът обърна внимание на "изключително добрата данъчна среда".

Тази година ще имаме огромен харч за нашите военни, за да бъдем адектватни, подчерта Борисов.

Споделих моето мнение - България показа как се прави така, че без да засяга ничии интереси, да е еднакво полезна за себе си и съседите си. Преди месец с премиера Ципрас започнахме изграждането на интерконекторната връзка с Александруполис - Димитровград, припомни Борисов и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи, с които се е видял по време на обиколките си из страната.

Снощи имах среща с опозиционния лидер Мицотакис (б.р. - лидерът на дясната Нова Демокрация Кириакос Мицотакис) в Брюксел. Той ми е приятел. И Ципрас, и Мицотакис са ми изключително близки и на мен, и на България, заяви Борисов.

Иска ми се да изградим връзката с Александруполис. От 1 август ни е готова тол системата.

"Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала Струма е към своя финал също така", припомни Борисов добрите контакти на страната със съседите. 
После се пошегува: "Имаме Велика България, Велика Сърбия, Велика Елада, за Македония да не говорим - те са винаги най-велики. Велики, велики, ама най-бедни. Другите са по-малко велики, но са с по-висок в пъти БВП от нас. А ние можем да се свържем всички и да изградим магистрали, стоките да пътуват!"

Имаме редкия шанс на тази територия - Балканите, да направим един прекрасен бизнес климат, заяви още премиерът Борисов в словото си на икономическия форум.

Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в Пловдив на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.

Източник: Epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner