Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Рекордно ниска безработица през май! В ЕС - 6,3%, в България - 4,5%

Рекордно ниска безработица през май! В ЕС - 6,3%, в България - 4,5%

В рамките на май общо 3,217 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,3%), като това представлява понижение на младежката безработица със 176 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,1%

През май 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се понижи до ново рекордно дъно от 6,3%, в рамите на еврозоната - до близо 11-годишно дъно от 7,5%, а в България стабилизира на априлското историческо дъно от 4,5% - най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна.

Безработицата в ЕС се понижи от 6,4% през април до 6,3% през месец май - най-ниска безработица, откакто Евростат стартира това месечно проучване през януари 2000-а година, след като година по-рано беше на ниво от 6,9% (през май 2018-а). В рамките на еврозоната нивото на безработицата се понижи до 7,5% (най-ниско ниво от юли 2008-а година) спрямо 7,6% през април и 8,3% година по-рано.

Според европейската статистика общо 15,653 млн. европейци, от които 12,348 милиона от еврозоната, са били без работа през петия месец на настоящата година, като спрямо април е отчетено понижение на безработните в ЕС със 71 хиляди и в рамките на еврозоната - със 103 хиляди. Спрямо май 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,277 милиона, от които 1,133 милиона в единния валутен блок.

Рекордно ниските нива на безработицата в еврозоната и в целия ЕС остават едни от малкото позитивни новини за състоянието на европейската икономика и предполагат, че опасността от рецесия е малко вероятна. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката на стария континент.

Най-ниска безработица през април е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,2%), следвана от Германия (3,1%) и Нидерландия (3,3%), докато най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 18,1%, но според данни на Евростат за март 2019-а), в Испания (13,6% през май 2019-а) и Италия (9,9%).

В рамките на май общо 3,217 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,3%), като това представлява понижение на младежката безработица със 176 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,1%.

Евростат представи и данни, според които и нивото на безработица в България стабилизира през май в априлското рекордно историческо дъно от 4,5% (най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, откогато Евростат разполага с този тип данни). Година по-рано (през май 2018-а) безработицата в нашата страна беше на ниво от 5,3%.

По този показател нашата страна заема единадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 18-те страни - членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През петия месец на настоящата година 150 хиляди българи са били без работа спрямо 152 хиляди през април и 177 хиляди година през май 2018-а година, показват днешните данни на Евростат. Това е рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Нивото на младежката безработица в България се повиши през май до 11,1% от 10,8% през предходния месец, като през петия месец на годината без работа са били общо 15 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 15 хиляди и през април и 21 хиляди година по-рано (през май 2018-а).

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се понижи през май до 4,1% от 4,2% през април - далеч под безработица от 4,8% година по-рано, докато безработицата сред мъжете се понижи до 4,7% от 4,8% месец по-рано и спрямо 5,8% през май 2018-а година.

Свързани статии (по етикет)

 • Ново напрежение в Перник - този път с "Топлофикацията" в града

  След поредица от протести на гражданите е установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, което е в нарушение на издаденото Комплексно разрешително. Заради това в началото на септември временно бяха спрени част от мощностите на "Топлофикация Перник", съобщи БНР

 • Румен Овчаров: Почнат ли американци да идват у нас, значи ще искат нещо

  По отношение на "Турски поток" Овчаров сподели, че не очаква да ни заобиколи, тъй като тръбата в по-голямата си част е готова, но все пак допълни, че всичко е възможно да се случи, защото сме рецидивисти по прекратяване на големи проекти

 • Ето какво разкри италиянски журналист за пътуващите тонове боклуци от Италия за България

  17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България, които бяха задържани в Италия преди няколко дни, най-вероятно са част от мащабна схема, свързана с мафията.

  Мнението е на един от водещите разследващи италиански журналисти Чезаре Джуци от "Кориера дела Серра".

  Репортерът, който от години разследва мафиотските организации на Апенинския полуостров казва, че в трафика на отпадъци участват и много фирми, които легално преработват боклук. Незаконният бизнес обаче се пренасочва към Източна Европа заради нови ограничения в Китай и натрупването на непреработен отпадък в Италия

   

Оставете коментар

baner

 FB banner