Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Новият шеф на Турската централна банка: Имаме пространство за маневри

Новият шеф на Турската централна банка: Имаме пространство за маневри

Новият управител на централната банка на Турция обяви днес, че има "пространство за маневри" по отношение на паричната политика, намеквайки за предстоящо понижаване на основния лихвен процент преди важно заседание следващата седмица, предаде ДПА.

Мурат Уйсал говори пред Анадолската агенция в първото си интервю откакто бе назначен на поста на 6 юли, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни предшественика му Мурат Четинкая.

Уйсал отбеляза, че от октомври се наблюдава спад на инфлацията и изрази очакване тенденцията да продължи през 2019 г. на фона на понижаването на ценовия натиск и по-слабото вътрешно търсене.

"Всички тези развития предполагат, че има пространство за маневриране в паричната политика", каза Уйсал, но добави, че е "съществено важно да се поддържа предпазлива парична политика", за да се подобри състоянието на инфлацията.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На 25 юли предстои заседание на Комисията за парична политика на централната банка. Финансовата институция запазва от септември основния си лихвен процент на 24 процента.

Ердоган, противник на високите лихви, наричани от него "майка на инфлацията", заяви, че очаква промени в банковата политика, след като отстрани Четинкая от поста, напомня агенцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner