Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Бедствено положение в Свищов, заради африканската чума по свинете

Бедствено положение в Свищов, заради африканската чума по свинете

Отменят се всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината, заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включва и военното поделение в Белене, предаде БНР.

Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия. Кметът Генчо Генчев заяви:

„Вече започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение 28880 гр. Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Отменят се всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни.

Кметът на Свищов и председател на общинската епизоотична комисия Генчо Генчев по-рано посочи, че се налага да бъде потърсена помощ от държавата и армията:

„Относно терена, относно неговото почистване, забавянето. Ще е необходима изключително много техника. Това са много животни, които трябва да бъдат загробени. Процес, който изключително много затруднява ситуацията, и ние трябва да действаме много организирано, адекватно и бързо, за да можем да приключим“.

Кметът на Свищов увери по-рано също, че домакинствата в общината са унищожили домашните си прасета.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар