Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Южна Корея прекрати експортните облекчения за Япония

Южна Корея прекрати експортните облекчения за Япония

Правителството на Южна Корея изключи Япония от списъка на държавите с облекчени експортни условия, съобщава агенция „Yonhap”. Решението е в отговор на аналогична мярка, предприета от японските власти.

В началото на юни Япония обяви, че прекратява предоставянето на облекчен режим за Южна Корея за закупуване на три вида материали от Япония, използвани в електронната промишленост. Сеул оцени това като нарушение на принципите на Световната търговска организация и предприе реципрочни мерки.

Министърът на промишлеността и търговията на Южна Корея заяви, че от първа категория износител Япония ще бъде включена във втора категория. В нея попадат държави, които, според южнокорейското правителство, не спазват принципите на международния експортен контрол над търговията с ракетни технологии, ядрени материали, химически вещества и продукция с двойно предназначение.

Получаването на разрешение за износ на такава продукция от Япония в Южна Корея ще отнема повече време.

Япония, от своя страна, заяви в началото на юли, че е изчерпала доверието си спрямо Южна Корея във връзка с опитите на Сеул да получи компенсации за полагания от корейци насилствен труд в японски компании през периода на японската колонизация на Корея 1910-1945 година.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар