Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Министър Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

Министър Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

Във връзка с ТЕЦ ''Марица-Изток'' 2 тя посочи, че процесът се развива

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ ''Марица-Изток'' 2. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

Във връзка с ТЕЦ ''Марица-Изток'' 2 тя посочи, че процесът се развива.

,,Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим капитала на ТЕЦ ''Марица-Изток'' 2. Отделно от това Българският енергиен холдинг подписа договор преди броени дни с консултант, който да разработи механизма за капацитет и до края на месец октомври той трябва да бъде нотифициран пред ЕК. Работим съвсем целенасочено в тази посока. Всички знаем колко са важни въглищните централи, които дават 46% от електрическата енергия на страната'', посочи тя.

Във връзка с подаването на заявки за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ ''Белене'' министърът поясни, че на 19 август изтича срокът за това.

По думите ѝ в ход е процедура, а тя е с разписани условия. На въпрос какво следва след тази дата 19 август Теменужка Петкова уточни, че датата не е сакрална, а по-скоро началото на същинската част на стратегически инвеститор.

,,След това на база на тези заявления комисия, която се състои от членове от Министерство на енергетиката, от БЕХ, от Националната електрическа компания, ще разгледа всички постъпили заявления и ще определи кратка листа на компании, с които би желала да води преговори. Тогава ще се отправи покана до съответните компании, с които ние считаме, че е добре да бъдат проведени такъв тип преговори. Те ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта. След това следва същинската част от преговорите. Така че 19 август е началото на същинската част от процедурата за АЕЦ ''Белене''. Индикативният срок, който ние сме определили на база на отделните етапи от процедурата е в рамките на 12 месеца. Това са все пак сложни преговори. Тук става въпрос за много важни неща, много важна процедура'', разясни подробно министърът на енергетиката.

На въпрос дали може да се премине към директни разговори с руснаците министърът отвърна, че ''Росатом'' е конструктор на проекта.

,,Ние какъвто и вариант да реализираме, няма как да се мине без разговори с нашите партньори от ''Росатом'', допълни още тя.

Свързани статии (по етикет)

  • Русия: САЩ искат дигитален колониализъм

    "Вашингтон натисна докрай партньорите си в НАТО и издейства от тях да признаят космоса за свое пълноценно оперативно поле наред с наземното, въздушното, морското и кибернетичното пространство", коментира "Росийская газета" в друг материал вчерашната среща на външните министри от пакта в Брюксел. "Алиансът отвори пряк път към по-нататъшна милитаризация на космоса", се казва в статията

  • Украйна: Трите кораба, които Русия върна в понеделник, са в много лошо състояние

    Tрите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна в понеделник, са в много лошо състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващия Военноморските сили на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР

  • Хърватия ще преговаря с Меркел за "Фолксваген"

    Преди три седмици Андреас Тостман, член на съвета на "Фолксваген", отговарящ за производството, обаче заяви че компанията не търси алтернативна локация на турския град Измир за своя нов завод

Оставете коментар