Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава с над 60%

Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава с над 60%

Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за 2018 г. и достига 24,9 млн. щатски долара. Това заяви заместник – министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Българо-саудитски бизнес форум в София, съобщиха от Министерството на икономиката.

В събитието, което се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) участие взеха представители на над 80 компании от двете страни от секторите информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделска промишленост, както и туристическият сектор.

Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият заместник-министър се срещна с ръководителя на делегацията д-р Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество по линия на инвестициите и на засилване на търговията.

Двамата се обединиха, че целта на тези форуми е увеличаване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. щатски долара, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото сътрудничество.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Лилия Иванова подчерта, че са стартирани преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни, като се очаква тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner