Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Facebook започна преговори с 26 централни банки за своята валута

Facebook започна преговори с 26 централни банки за своята валута

Днес в гр. Базел започва среща, на която представители на Libra - криптовалутата на Facebook - ще обсъдят разпространението й на пазара с представители на 26 централни банки на някои от най-големите държави в света. В това число влизат Федералният резерв на САЩ, както и централната банка на Великобритания.

След първоначалните консервативни реакции към криптовалутата, която има потенциал да стане едно най-разпространените платежни средства от този вид, това е първата голяма среща на представители на Facebook с банкери и политици.

Срещата идва след като Франция и Германия вече се споразумяха да блокират цифровата валута на Facebook, а повечето представители на ЕС проявиха "силна загриженост" най-вече заради факта, че според тях подобни начинания могат да дестабилизират финансовата система и да подкопаят суверенитета на правителствата и централните банки.

Очаква се след работната среща, която тече в момента, все пак да има някакъв режим за използване на валутата, най-вероятно при строги правила. Всичко това ще стане възможно след като представителите на Facebook дадат отговор пред централните банки на някои ключови въпроси около мащаба и архитектурата на новата виртуална парична система.

Най-важното в момента е да бъде наложен правен механизъм за работа не само с Libra, но и с всички криптовалути, като за сега остават в твърде неопределено поле.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар