Красимир Вълчев: 10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за висшето образование

Красимир Вълчев: 10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за висшето образование

Според министър Вълчев, важно е как образованието прави прехода към на 21-ви век, тъй като това се случва във всички образователни системи

10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за национални програми в системата на висшето образование. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде Агенция „Фокус”.

 Предвидените средства са за практика на завършващите с педагогическа правоспособност и за т.нар. базови училища, както и за други програми. „Тяхната цел е да бъдат гъвкав инструмент, с който да накараме ВУЗ-овете да разработят конкретни политики или да ги насочат към конкретни дейности“, каза министърът.

 По думите му, с тези национални програми ще бъдат стимулирани висшите училища да променят учебните програми, особено в професионалните направления.

 Според министър Вълчев, важно е как образованието прави прехода към на 21-ви век, тъй като това се случва във всички образователни системи. „Този преход трябва да мине през промяна на учебните програми, компетентностния подход, както и през методите на преподаване“, каза Красимир Вълчев. Подходът на преподаване трябва да е по-интердисциплинарен, в по-голяма степен да провокира интереса на учениците, да минава през изпитните програми и материали, подчерта образователният министър.

 „Цялата тази промяна я формулираме под думите компетентностен подход, но тя включва много повече от ключовите компетентности за училищното образование. Освен базовите компетентности на бъдещите учители, ще се добавят още предприемачески, граждански, обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност“, добави той.

 Според него се предполага, че сегашните ученици ще са активни на пазара на труда през следващите 40-50 години и ще им се налага да работят с машини, затова те трябва да бъдат подготвени.

Оставете коментар