Нова газова връзка в Европа удря цените на Газпром

Нова газова връзка в Европа удря цените на Газпром

Газопроводът Balticconnector ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките на газ, които са единствено от Русия, и също така ще може да изпомпва газ до Прибалтика, и да извършва доставки втечнен газ (LNG), произведен от литовския терминал в Клайпеда

Интерконекрът, който ще свърже Финландия и Естония през януари, ще отслаби позицията на Газпром в региона на Балтийско море и може да доведе до ценова конкуренция, заявиха собствениците на газопровода, предаде Ройтерс. 

Газопроводът Balticconnector ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките на газ, които са единствено от Русия, и също така ще може да изпомпва газ до Прибалтика, и да извършва доставки втечнен газ (LNG), произведен от литовския терминал в Клайпеда.

Въпреки че тръбата ще бъде отчасти запълнена с руски газ, в проекта ще инвестира предимно от Европейския съюз, които ще осигури 75% от общите разходи, които са 300 млн. евро. Собствениците на новата връзка, финландската компания Ваltіс Соnnесtоr и естонската Еlerіng ще финансират останалата част.  

Поради липсата на други доставки от тръбопроводи в Европа при откриването на Balticconnector, ще се осигури доставка само на газ от руски входни точки във Финландия и Прибалтика, както и втечнен природен газ, идващ от Kлaйпeдa или от подземното газонаходище на Литвия Incukalns. 

Цените на суровината са различни по договорите за доставка с Финландия и Прибалтика, а стойността на вечнения газ варира спрямо глобалния пазар.

Увеличението на предлагането на LNG вече намали дела на Газпром на европейския пазар. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Собствениците на тръбата заявиха, че Газпром може да наложи промени в цените във Финландия, за да се конкурира с LNG.  

"Договорите на Газпром са рaзлични за различните страни, което води до конкуренция", коментира Еркиу Сап, мениджър за развитие на пазара в Elering. 

Изпълнителният директор на  Ваltіссоnnесtоr Xepĸo Πлит също очаква по-ниски цени от Газпром.

"Спомняте ли си какво се случи в Клайпеда, когато се отвори терминалът за втечнен газ? Руската компания намали цените с 20%. Като активен играч на финландско-балтийския пазар Газпром може да коригира цените си", каза той.  

Предвижда се свързващият тръбопровод между Литва и Полша, GIPL, да бъде завършен до края на 2021 г., осигуряващ физически достъп до газовата инфраструктура в Централна Европа.

Така цените на Газпром могат да бъдат подложени на допълнителен натиск от 2022 г.

Заместник-директорът на Руския национален фонд за енергиина сигурност Алексей Гривач заяви, че не се очаква активно използване на капацитета на Balticconnector.

"Тръбопроводът изобщо не може да се напълни с газ. За да се напълни, е необходимо Финландия да закупи повече газ от Газпром, а Естония да предложи по-висока цена. Не мисля, че това има смисъл. Ваltіссоnnесtоr e типичeн пpимер за излишна инфраструктура в Европа и e изгpaдeн caмo, зa дa cе усвoявaт пари oт EC и дa ce cъздaвa митичнo cъeдинявaнe нa пaзари, коетo мoжe дa се изпoлзвa caмo вeднъж нa всеки 10 гoдини", каза Гривач.

Дaннитe нa компанията показват, че Газпром е изнесъл 2,6 млд. кубически метра газ за Финландия през 2018 г., 1,3 млд. кубически метра за Латвия, 1,4 млд. кубически метра за Литва и 0,4 млд. кубически метра за Естония.

Оставете коментар