Богомил Манчев: Цената на електроенергията ще скочи

Богомил Манчев: Цената на електроенергията ще скочи

България няма много алтернативи за достигане на нормите за нулеви емисии като член на ЕС. Ние плащаме доста скъп данък за топлоенергията в домовете ни, която се получава от горенето на въглища. Без изграждането на втора атомна централа не можем да решим този въпрос. Това заяви председателят на Българския атомен форум (Булатом) Богомил Манчев в предаването "Още от деня" по БНТ

По думите му високата цена на електроенергията се дължи на тези фактори. Той прогнозира, че в бъдеще ще плащаме все повече за вредните си емисии, а разликата ще рефлектира върху крайните клиенти. „Засега потискаме цената за крайните клиенти, а натоварваме повече бизнеса, което също е неправилно“, подчерта той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Белене" все още е площадка, не е централа. Тя е по-готова от всякога за строителството на атомна централа“, поясни Манчев.

„Германия направи доста възобновяеми енергийни източници. Въпреки това те увеличиха вредните си емисии. Австрия пък внася електроенергия от Чехия, която разчита основно на ядрена енергетика. Така че това не са добрите примери“, заяви председателят на Българския атомен форум.

„Площадката е обезопасена и има най-високата защита от сеизмична устойчивост. Няма проблем е тази посока“, категоричен е експертът.

Оставете коментар