Менда Стоянова: Българският лев в момента е на златен стандарт

Менда Стоянова: Българският лев в момента е на златен стандарт

Не очаквах законопроектът да предизвика такава истерия, заяви в ефира на БТВ председателят на парламентарната комисия Менда Стоянова в коментар за проекта за изменение на закона за БНБ. Той предизвика истински скандал и подозрения, че валутният борд ще бъде сринат

Стоянова бе гост в предаването "Лице в лице" и обясни, че текстът, който тя е внесла, е заради общо изискване на ЕЦБ.

Шефът на БНБ не успял да убеди колегите си в ЕЦБ, че няма нужда от предизвикалата напрежение поправка, обясни тя.

Не очаквахме, че някои от коментаторите ще бъдат толкова некоректни, подчерта с огорчение председателят на бюджетната комисия в парламента.

БСП възразяват, защото искат да са остра опозиция на всяка цена, смята Менда Стоянова.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Породиха се много страхове, днес Народното събрание изготви и прие едно решение, каза още Менда Стоянова. Тя имаше предвид решението, с което Народното събрание задължи българския финансов министър и управителя на БНБ, когато се присъединим към еврозоната, курсът на лева към еврото да бъде този, който е в момента – 1,95583 и никакъв друг.

"Трябва да има съгласие от представителите на България, които водят тези преговори. Много активно БНБ участва в този процес, в преговорите. Проблем е текст, който е съгласуван с тях, по европейските регламенти е. Няма как да излезем от този текст. Шефът на БНБ декларира, че се е мъчил да обясни, че сме в борд от 20 години, няма смисъл от подобна разпоредба, влизаме с твърд курс. Но за съжаление тези правила за приети през 1997 г. и не може да се правят изключения за нас. В крайна сметка не остана много време и затова използвахме тази правна техника и от тук се развихриха спекулации, че няма да влезем с този курс", припомни как се разгоря скандалът Менда Стоянова.

"Горанов и Радев ще водят преговорите за 1.95583 лв. за 1 евро. Те нямат друг ход освен този. 99% от страните нямат фиксиран курс, а България има", бе категорична тя.

"Всички пари, които имаме в обращение - зад тях стои на 160% евро. Това означава, че утре всеки, който реши да си обърне парите в евро, всичко ще се случи без проблеми", обясни Менда Стоянова.

"Не виждам нормална икономическа причина да се твърди, че ще се губят пари при обмяната в евро. Това има отзвук сред хора, които не са специалисти", продължи тя.

А на въпроса на водещата Цветанка Ризова къде отива нашият суверенитет, Стоянова каза, че "с този борд от 23 години нямаме суверенитет". И добави: "Ние имаме евро. Българският лев в момента е на златен стандарт!".

Оставете коментар