Бизнесът се обяви за по-бързо присъединяване към еврозоната

Бизнесът се обяви за по-бързо присъединяване към еврозоната

Национално представителните организации на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото

По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и еврозоната.

Това се посочва в становище на Национално представителните работодателски организации по повод редица негативни реакции в общественото пространство относно промените в Закона за БНБ (ЗБНБ), приети на второ четене от Народното събрание преди седмица.

Организацията настоява за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани, на които е необходимо да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

“Решително възразяваме срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност”, се казва още в позицията.

Социалните партньори изразяват готовност да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляват. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по темата.

Оставете коментар