Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Българите предпочитат да почиват у нас

Българите предпочитат да почиват у нас

48 000 нашенци избраха Гърция за празниците

Българите предпочитат да почиват през празничните дни у нас, заяви пред БНР директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. По думите му около 280 000 са пътуванията с туристическа цел, които се реализират на територията на страната. Най-предпочитаните дестинации са Черноморието и културните центрове.

Нашенците, които са избрали да почиват в чужбина, са около 85 000, заяви той, а най-много от тях - около 48 000, са избрали Гърция. Почиващите в Турция са 12 000, отбеляза експертът. Той обаче беше категоричен, че туризмът по Черноморието е в упадък - 1,35 % е средният ръст на туристите в страната за първото полугодие. Ръстът в момента е 2 %, а това е резултат от много силния август и септември.

Драганов подчрта, че за текущите четири почивни дни няма никаква реклама за Черноморието ни. Според него кризата идвала от хората, които правят бизнес по морето.

Представители на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг коментират, че летният сезон бележи спад в печалбите и отлив на туристи. Те обясняват това със сложната международна обстановка, лошата инфраструктура и неквалифицирания персонал по морето.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар