Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Китайският юан срива долара в търговията в Азия

Китайският юан срива долара в търговията в Азия

Валутата на Пекин е укрепила своите позиции, показват международните данни

През август 2015 година китайският юан е укрепил своите позиции в рейтинга на най-използваните в света валути, показват последните данни на международната платежна система SWIFT.Според тях, за 8-те месеца на годината юанът е бил основната валута при търговските операции на Китай с близките му съседи в Азия и Азиатско-Тихоокеанският регион. На второ място в тези сделки е японската йена, трети е хонконгският долар и едва на четвърто място е американската валута.
От тези валути, само японската йена има статус на резервна валута според Международния валутен фонд. Както е известно, кошницата на световните валути SDR в момента се състои от американски долар (41.9%), евро (37.4%) , британски паунд (11.3%) и японската йена (9.4%).
През март тази година Пекин подаде заявление за включване на юана в SDR, но през август МВФ съобщи, че ще вземе решение за това през 2016 година. Въпреки това юанът увеличава делът си в световната търговия и вече той е 2.79%, докато японската валута има дял от 2.76%.
Само преди три години китайската валута имаше 0.84% дял в световната търговия, припомнят експерти. Днес обаче той отстъпва в световен мащаб само на долара.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner