Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Най-богатите собственици на футболни клубове

Най-богатите собственици на футболни клубове

Мексиканец държи първото място сред милиардерите

Че в големите футболни клубове по света се въртят много пари не е тайна за никого. Всеки сезон милиарди долари сменят собственика си в замяна на играчи, тв права и спонсорски договори.

Нормално, хората, които по един или друг начин имат участие в собствеността на тимовете, са сред най-богатите на планетата.

Nbox ви предлага списък с най-заможните милиардери в света, които притежават свой клуб или част от него. Любопитно е, че може би най-известният от тях – собственикът на Челси Роман Абрамович, е извън първите седем места. Състоянието на руснака се оценява на 12 млрд. долара.

Карлос Слим - $74 млрд.

През последните години мексиканският магнат редовно оглавява класациите за най-богат човек на земята. През 2012 г. година компанията на Карлос Слим America Movil купи 30-процентен дял в Grupo Pachuca, чиято собственост са първодивизионните мексикански футболни клубове Пачука и Леон. Според Wealth-X, чието дело е класацията, състоянието на Слим се оценява на 74 млрд. долара.

Амансио Ортега - $65 млрд.

Испанецът е основател на Inditex, която пък е собственик на редица модни марки, между които и Zara. Ортега има дял в испанския футболен отбор Депортива ла Коруня. Бизнесменът е. В класацията на списание Forbes за 2010 г. заема 7-мо място в света по богатство. За 2015 г. състоянието му се оценява на повече от 65 млрд. долара, което го прави най-богатия испанец и европеец.

Мансур бин Зайед Ал На – $31.5 млрд.

Той е от ОАЕ. Неговото семейство е сред най-богатите в света. Техните активи се оценяват на 150 млрд. долара. Управлява петролна компания, има дялове във Virgin Galactic, Daimler AG, Аbu Dhabi Media Investment Corporation и др. През 2008 година купи Манчестър Сити. По непотвърдени данни е налял 1.5 млрд. долара в клуба. Освен футбола обича конната езда, самият той е добър ездач и има собствен конен фестивал.

Алишер Усманов - $18, 7 млрд.

Предприемачът се счита за най-богатият човек в Русия и съсобственик на Арсенал. Милиардерът от узбекски произход е бил ковчежника на съветската мафия по времето на СССР. В момента притежава един от най-големите мобилни оператори в Русия „Мегафон“ и вестник „Комерсант“. Съсобственик на металургичните предприятия Михайловския и Лебединския минно-обогатителни комбинати, металургичния комбинат „Уралская Стал“, Осколския електро-металургичен комбинат. Управител е на „Газпромбанк“.

Пол Алън - $15 млрд.

Съосновател на „Майкрософт“, бизнесменът е собственик на клуба от американското футболно първенство Сиатъл Саундърс. През 2006 г. заема шесто място в списъка на милиардерите на Forbes. Страстен любител на водните спортове, Алън притежава три яхти, всяка от които е дълга над 100 метра.

Лакшми Митал - $15 млрд.

Индийският бизнесмен, основател и собственик на Mittal Group, съсобственик на най-голямата стоманодобивна компания в света Arcelor Mittal и собственик на Куинс Парк Рейнджърс. През 2008 г. влиза в списъка на милиардерите с 45,00 милиарда щатски долара. През 2009 г. неговото състояние е намалено до 19,3 милиарда щатски долара. Митал заема през 2011 г. шесто място в света на най-богатите хора с 31.1 млрд. долара.

Ринат Ахметов - $14 млрд.

Украинският собственик на Шахтьор Донецк произлиза от татарско семейство, като баща му е бил миньор. Инициатор е за учредяването на „Донгорбанк“ (1995), сега Първа украинска международна банка. Той е основател (2000) на System Capital Management и негов единствен собственик (2009). Чрез тази компания държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия - мини, металургия, енергетика, телекомуникации, банки, застраховане, медии, недвижимост и др. В предприятията на групата работят повече от 200 хил. души със средна заплата над 2 пъти по-висока от средната за страната. Считан за най-богатият украинец.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар