Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Яж на корем, пий на воля, за да станеш дълголетник

Яж на корем, пий на воля, за да станеш дълголетник

Наднорменото тегло преди 80-те обаче е проблем

30-годишно изследване за тайните на здравето на старини разкри, че твърде слабите хора умират по-рано от тези, които са с наднормено тегло. Пълничките почитатели на алкохола се оказват с по-големи шансове да надхвърлят 90 години, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

От университета на Калифорния са анкетирали 14 000 души на възраст от 55 до 100 години за начина им на живот, а от 2003 г. проследяват около 1600, останали живи, за да научат тайните на дълголетието им.

Хората, които пиели малко алкохол - от една-две бири или чаши вино седмично, до една чаша дневно, живеели средно повече от въздържателите. Същото важи и за приемащите 200 до 400 мг кофеин дневно - около две чаши кафе. Прекаляващите с алкохола обаче живеят по-малко.

Изследването, което още продължава, показва, че наднорменото тегло има негативен ефект, докато човек навърши 80 години, но след това осигурява 3 % намаление на риска от смърт. Поднорменото тегло след 80-годишна възраст увеличава смъртността с 50 %.

Затова учените препоръчват след 60-годишна възраст човек да понатрупа от 2,5 до 5 кг на десетилетие. Учените обаче не са установили особена полза от витамините А, Е, С или калция, нито от чая или газираните напитки.

Движението обаче помага на застаряващия човек - 15 минути дневно са достатъчни, но 30 или 45 минути влияят още по-добре на тялото и организма. И не става въпрос за интензивни упражнения, а за по-леки, както и ходене в умерено темпо.

Наличието на хоби също допринася за дълголетие - с 21 %, както и общуването с други хора извън семейството, защото това стимулира мозъка. Две чаши вино дневно допринасят за дълголетието с 18 %, а 15 минути раздвижване на ден - с 11 %.

 

Оставете коментар