Събота, 16 Ноември 2019
Събота, 16 Ноември 2019
Открива се руската изложба, предизвикала полемика

Открива се руската изложба, предизвикала полемика

След острата реакция на българското МВнР надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“, но в обявата остана критикуваната от София дума „освобождение“

Документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, ще бъде официално открита този следобед в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“, а Москва обвини София, че пренаписва историята.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР, цитирано от БНР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По-късно обаче плакатът и надсловът към събитието във фейсбук-страницата на посолството на Руската федерация в София бе променен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“, казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството“, които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.

Още по темата от NBOX.BG и BIG5.BG:

Провокация срещу националния интерес

МВнР в декларация: Съветската армия не е освободител, донесе на Източна Европа репресии

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар