Нова трагедия в Истанбул: 7-етажна сграда се е срутила

Нова трагедия в Истанбул: 7-етажна сграда се е срутила

Загинал е един човек, а най-малко петима други са пострадали. Това съобщава "Хюриет", позовавайки се на новинарската агенция "Доган"

В туитър се появяват информации за двама загинали, сред които и дете. 

Инцидентът е станал в квартал "Зейтинбурну". На мястото са изпратени редица линейки и пожарникари. Двама от пострадалите са откарани в болница.

Екипите за извънредни ситуации се опитват да установят дали под руините има и други хора. Телевизията допълва, че спасители с обучени кучета претърсват отломките, за да се убедят, че няма някой блокиран.Водата, електричеството и природният газ в района са спрени, докато екипите проверяват дали има някой под отломките. Пожарната в Истанбул също разчиства отломки, като работи със 17 автомобила и 55 служители. Местни официални лица съобщават, че след срутването други сгради в близост са евакуирани от мерки за безопасност.

Жертвите и пострадалите са случайно преминаващи, ударени от отломки. 

Сградата с 56 апартамента е изпразнена през 2015 година. Местните власти информират, че тогава е взето решение за събарянето на сградата.

Снимки показват как празната сграда се е разпаднала напълно. Тя се намира работнически район в квартала в европейската част на най-населения турски град. След себе си сградата е оставила само руини и прах.

Частната телевизия NTV съобщава, че сградата е построена през 1992 г. и изпразнена през 2015 година. В нея не живеели хора. Причината за изпразването й не се посочва.

"Нужно е да си вземем поука от тази сграда", заяви кметът на квартала Мурат Айдън. Той посочи, че повечето построени преди 2000 г. сгради са в лошо състояние.

Общинските власти открито признават, че Истанбул е осеян със сгради, които не са устойчиви на земетресения и са склонни да се сринат. Създадени са множество кампании за насърчаване на отговорното строителство.

Източник: news.bg

Оставете коментар