В океана край Рио де Жанейро се разби самолет

В океана край Рио де Жанейро се разби самолет

Сред пътниците е бил член на Върховния съд на Бразилия

В Бразилия се е разбил лекомоторен самолет около остров Раса, недалеч от брега на щата Рио де Жанейро. Загинал е един от членовете на Федералния върховен съд на страната Теори Заваски, пише gazeta.ru, позовавайки се на телевизионния канал Globo. 
Съдията Теори Заваски разследва участието на представители на изпълнителната и законодателната власт на Бразилия в корупционни схеми, прилагани в държавната петролно-газова компания „Петробрас“. 

По предварителни данни, в осемместния самолет са пътували най-малко трима човека. Самолетът е излетял от Сао Пауло за Парати през деня на 19 януари и претърпял авария около 13.00 ч. местно време.

По думите на прессекретаря на пожарния департамент на Бразилия, един от членовете на екипажа е бил намерен жив недалеч от мястото на аварията. Известно е, че самолетът е принадлежал на предприемача Карлос Алберто Филгерасо, собственик на хотели в Сао Пауло.

По-късно президентът на Бразилия Мишел Темер съобщи в Туитър, че се обявява тридневен траур във връзка с гибелта на члена на Федералния върховен съд на страната Теори Заваски.

«Ние обявяваме официален тридневен траур. Това е скромен принос за паметта на тези, които служиха на юридическата класа, на съда и бразилския народ», е написал президентът.

През февруари Заваски е трябвало да представи заключение по показанията на ръководството на строителната компания Odebrecht. По неофициална информация, тези показания компрометират ред представители на действащото и бившето правителство на страната.

Корупционният скандал, свързан с Petrobras, вече повече от две и половина години е в центъра на общественото внимание  в Бразилия. От полицията предполагат, че участниците в престъпните финансови схеми са присвоили от бюджета на компанията няколко милиарда долара. За това време през следствието са преминали десетки топ-мениджъри на Petrobras, много от които са се съгласили да сътрудничат на следствието и са дали показания срещу представители на бизнес и политическия елит на страната за намаляване на присъдата.


Оставете коментар