Събота, 16 Февруари 2019
Събота, 16 Февруари 2019

Турция е страната с най-много бежанци в света

Турция е страната с най-много бежанци в света

Комисията по правата на човека в турския парламент заяви в свой отчет, че в страната живеят 4,3 милиона бежанци.

С поред документа само 600 хиляди от тях имат разрешително за пребиваване. 

От останалите бежанци 3,4 милиона идват от Сирия, а 300 хиляди - от Ирак, Афганистан, Иран, Сомалия и други страни, предаде ТАСС, като се позова на в. "Хюриет".

По информация на "Хюриет" това е най-големият брой бежанци в една страна в света и надвишава населението на третия по големина турски окръг /след Истанбул и Анкара/ Измир - 4,223 милиона към 2016 г. по данни на турския статистически институт. 

Членът на парламентарната комисия за правата на човека Атай Услу заяви за вестника, че трябва да се разработи политика за интеграция на тези хора. 

През март 2016 г. Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение, според което всички нелегални мигранти, пристигнали в Гърция от Турция, трябва да бъдат върнати обратно. Тогава Брюксел обеща на Турция 6 милиарда евро, отмяна на визовия режим до лятото на същата година и отваряне на нова глава в преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на спирането на притока на бежанци и мигранти към Европа. 

Оттогава обаче отношенията между Анкара и Брюксел съществено се влошиха.

На 13 януари турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Турция не бива да се възприема като лагер за бежанци. 

Турция настоява ЕС да изпълни обещанието си за безвизов режим, заплашвайки в противен случай да се откаже от споразумението за мигрантите. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар