Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Стотици декари под вода в Русенско

Стотици декари под вода в Русенско

Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район около село Караманово

Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район около село Караманово. Под вода се оказаха стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни, предава БНР. 

Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. По мнението на специалисти, придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. За щастие няма пострадали хора и удавени животни. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката“, уточни Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в общинската администрация в Ценово. 

Измереното количество на последния валеж е над 40 литра на квадратен метър за по-малко от час. 

Кметът на община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. 

Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар