Събота, 24 Август 2019
Събота, 24 Август 2019
Полицейски произвол слага трайни отпечатъци върху психиката на дете

Полицейски произвол слага трайни отпечатъци върху психиката на дете

Служител на МВР-Батак обискира без повод малолетно момиче и влиза в дома му без заповед. Година след жалби и снети показания, той необезпокоявано продължава да си работи

За пореден случай на полицейски произвол научи BIG5. Инцидентът се е случил на 7 август миналата година в Батак, но и до днес няма никакво развитие по случая, който оставя траен отпечатък върху психиката и здравето на едно дете на 12-годишна възраст.

Петър Балабанов – самотен на баща на две момичета на 10 и 12 години, разказва с нестихнали притеснения за децата си пред репортер на BIG5 за случилото се преди година. Тогава по-голямата му дъщеря, прибирайки се към дома си, била спряна от полицай Грънчаров. Той обискирал раницата ѝ, от която взел ключовете за дома ѝ и тръгнал с нея. Бащата споделя, че полицаят е смятал, че детето е само вкъщи, тъй като в малък град като Батак се знаело, че в същия ден той трябва да замине за Германия. Полицаят обаче бил изненадан, че бащата на момичето е вкъщи – не могъл да замине поради получен дефект на личната си карта, която останал да смени.

На въпрос на какво основание е обискирал детето му и идва в дома му без заповед, полицай Грънчаров отговорил: „Ако се наложи, ще ти покажа заповед“. В същото  време Балабанов се обадил на тел. 112, за да изясни повода за полицейското присъствие в дома си, но Грънчаров не пожелал да говори с колегите си, забранил и на Балабанов да звъни повече по телефони.

В това време на дъщеря ми ѝ прилоша, извикахме Бърза помощ, споделя пред BIG5 бащата и ни показва протокола от посещението на медиците. От медицинския документ става ясно, че детето е било изплашено, с учестено сърцебиене и болка в сърдечната област. Въпреки това полицаят продължил да стои в жилището на семейството, без да обяснява защо се намира там.

„Естествено възниква въпросът какво прави с малко момиче, на което е взел ключа, влиза в къщата, където е само възрастната ми майка и знае, че аз не съм там“, споделя Балабанов пред медията ни и добавя, че само пукнатината в личната му карта, заради която се върнал, е спасила детето му.

Следва писане на жалби и от бащата, и от самото дете до полицията и прокуратурата. Служители на Вътрешна сигурност на МВР са снели показания от детето, бащата и бабата. И дотук.

Година след травмиращата за цялото семейство случка, момичето минава с ужас през полицейското управление, а бащата продължава да се безпокои за сигурността на децата си.

„Безсилни се. Въпросният полицай продължава да си работи, дори нова кола са му дали. А баща му необезпокоявано си вари ракия в двора и си продава. Пълно безсилие и липса на реакция. А детето ми продължава да получава сърцебиене само при вида на полицай“, споделя загриженият баща. 

BIG5

Свързани статии (по етикет)

  • Година след трагедията край Своге

    На 25 август се навършва 1 година от тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души. Какво се промени от тогава до днес, по-безопасен ли е с днешна дата пътният участък, по-сигурни ли са организираните екскурзии и лекува ли времето раните от загубата

  • Полицията иззе почти 5 кг хероин и 1 кг кокаин от 63-годишен мъж

    До успешната реализация на операцията се стига, след като преди няколко дни започна наказателно производство, свързано със задържането на турски гражданин и две жени от Столипиново, за което прокуратурата уведоми медиите

  • Туристите, летели с откъсналия се парашут край Созопол, не си взели парите обратно

    Вчера на мястото е направена проверка. Това пък съобщи Георги Стоянов, представител на Морска администрация. Той допълни, че при нея не са открити нарушения. Тя продължава и ако бъде открито такова, ще има и санкции до 500 лева. А предлагането на услугата за момента е прекратено

Оставете коментар