Пет верижни катастрофи блокираха магистрала „Тракия"

Пет верижни катастрофи блокираха магистрала „Тракия"

При един от инцидентите имаше теч на метан, за да се предотврати взрив, полицията веднага затвори магистралата между Пловдив и Чирпан

Тежка е ситуацията на магистрала „Тракия”, съобщават от NOVA.

Пет верижни катастрофи блокираха скоростното трасе. Движението беше ограничено и от теч на метан при един от инцидентите. Около 16:00 часа движението и в двете посоки беше възстановено.

Първата и най-опасна верижна катастрофа, с изтичане на газ, стана на 142-рия километър. В гъстата мъгла лек автомобил се завърта на магистралата и се блъска в мантинелата. В него се удрят още две коли.

Зад тях наближава камион, превозващ бутилки с 500 кубика метан. Шофьорът, който твърди, че в мъглата е карал с 80 километра, успял да спре на метри от колите и да предотврати експлозия.

„Намалих скоростта. Отбих в аварийното платно. Просто избегнахме най-лошото – член удар. Просто товарът се размести и спрях в аварийното платно”, разказва пред камерите Детелин Христозов, шофьор на камиона.

При рязкото натискане на спирачките обаче две от трите превозвани секции с бутилки с метан се разместват. Това е и причината да се скъсат захранващите тръбопроводи, откъдето започва да изтича газ.

За да се предотврати взрив, полицията веднага затваря магистралата между Пловдив и Чирпан. Пожарната започва контролирано изпускане на газта от компрометираните бутилки.
Мобилна лаборатория следи за замърсяването на въздуха.

Заради катастрофата се образува 6-километрова тапа. В нея стават още няколко верижни катастрофи, раздалечени на километри една от друга. При едната се удрят 3 автомобила, на два километра по-надолу два автомобила и микробус се нанизват един в друг. В същото платно, след около километър, става друга верижна катастрофа – четири автомобила и тир.

„В следствие на инцидента има четирима пострадали, а двама са тежко”, обясни главен инспектор Владислав Павликянов, началник на Националния координационен център по пътна безопасност.

В участъка между Пловдив и Чирпан видимостта е не повече от 20 метра.

Оставете коментар