Инж. Людмил Димитров: Задачата ми е да решавам проблемите на Видин

Инж. Людмил Димитров: Задачата ми е да решавам проблемите на Видин

30% от заплатите на общинските съветници ще отиват за талантливите деца на града, каза кандидатът за кмет от БСП

Инж. Людмил Димитров е роден в гр. Видин. Средното си образование е завършил в ПМГ “Екзарх Антим I” Видин през 1991 г. Висше образование завършва във  ВСУ „Любен Каравелов” гр.София през 1996 г. като получава образователно – квалификационна степен „магистър” по  „Промишлено и Гражданско строителство”. Получава и звание старши-лейтенант. От 1996 г. до 2000 г.работи в ГУСВ поделение 62720 в Плевен като ръководител на строителни обекти в гр.Козлодуй на площадката на АЕЦ-Козлодуй. Работи и  като главен инженер в „Бдин“АД гр.Видин. Имал е и собствена строителна фирма „СМК-ВД“ЕООД. От 2013 г. до 2015 г. изпълнява длъжността технически директор и член на управителния съвет на „ДУНАВ МОСТ ВИДИН- КАЛАФАТ” АД, както и участва и в изграждането на Дунав мост – 2.  Женен, с две деца.

 

Инжинер Димитров, какви са основните проблеми на Видин в момента?

- Проблемите са много и част от тях не са решавани с години. Нашето виждане е, че местната власт трябва да се превърне в инструмент за решаване проблемите на хората, а не както досега се управляваше общината- сякаш е частна собственост на кмета. През последните два мандата община Видин беше доведена до ръба на фалита и в в момента е с многомилионни задължения и запорирани сметки. Ние искаме да стабилизираме финансите като спрем източването на общинските средства, като пресечем корупционните практики и като започнем да използваме да изразходваме бюджета на общината прозрачно и рационално. В момента се говори много за непрозрачното харчене на пари, така че една от нашите цели е да приемем наредба за прозрачност на общинските разходи, от която ще е ясно всеки един лев къде отива. Освен това искаме да създадем обществени съвети за контрол на провеждани обществени поръчки и изпълнявани проекти, защото това сега е много наболял проблем.

- Какви са основните приоритети на програмата ви?

- Преди всичко ще спрем разпродаването на общината за жълти стотинки и ще управляваме ефективно общинската собственост. Друг важен проблем, срещу който ще се борим, е безработицата и ниските доходи на гражданите. Ние искаме да създадем работни места чрез развитие на общински фирми. Защото в момента много от услугите се дават на концесия и по този начин се източва общинският бюджет. Искаме да намалим бюрокрацията, която съществува в общината в момента, за да можем да привлечем инвеститори. Освен това е важно да въведем реално работеща електронна система за обслужване на гражданите и фирмите. Сред приоритетите ни е и да изградим инфраструктура, включваща ВиК и електро в Северна промишлена зона. Наша амбиция е да превърнем Видин в Дунавска столица, затова е важно да развием туризма и културата. Ние, като социалистическа партия, искаме да дадем повече на хората, а не толкова на фирмите. Ще развиваме социални услуги за деца и възрастни хора. Сред нашите основни цели е да създадем Общински солидарен фонд за подпомагане на граждани, които се нуждаят от скъпоструващо лечение. Ще създадем и фонд за подпомагане на талантливи видински деца. Това е решение, което се подкрепя от всички наши общински съветници- всеки един от нас да дава 30% от доходите си като съветник за този фонд. Пуснахме горещ телефон, на който всеки може да звъни и да подава оплаквания или да дава съвети. В града инфраструктурата е разбита, а има и проблем с чистотата. Искаме да облагородиме централната градска част, жилищните квартали и селата, да ги направим чисти и зелени. Има данък- „синя зона“ в централната част в момента, ние ще го махнем, ако дойдем на власт.

- Имате идея всеки общински съветник да отговоря за няколко села. Защо се роди това предложение?

- Това се налага да го направим, защото наред с другите проблеми, хората по селата виждат кмета и общинските съветници веднъж на 4 години- за изборите. Населените места в областта за 33. Кметът едва ли ще може често да ги обикаля. Затова решихме нашите съветници да си разпределят населените места и поне веднъж в месеца, заедно с кмета на селото, да се срещат с гражданите и да решават наболели проблеми. Тази връзка е много важна.

- Предвиждате ли да ползвате често пари по европейски програми?

- Да, ще ползваме, но искаме това да се случва прозрачно и отпуснатите пари наистина да се влагат в конкрентото нещо, да има видим ефект. Трябва да има контрол на средствата. Искаме да го направим така, че всеки човек в общината да почувства ефект. Защото за предишните 4 години се отчиташе, че във Видин са влезли над 100 милиона лева, а вървейки по улицата човек не вижда и 5 милиона да са влезли. И нека най-накрая се спре това предизборно облагородяване на централната част. Това трябва да се случва през годините периодично и не само в центъра, но и в другите части на града.

Оставете коментар