Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Плевнелиев: Кандидатите за местна власт да имат и позиция по референдума

Плевнелиев: Кандидатите за местна власт да имат и позиция по референдума

Ако партиите бяха приели и трите въпроса за допитването, купеният вот нямаше да е фактор, коментира президентът

Ако политическите партии бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да бъде вече фактор, това каза по повод референдума на брифинг президентът Росен Плевнелиев. „Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега.“, заяви държавният глава.

„Народът щеше да бъде питан за мажоритарен вот като лекарство към всичките тези явления. За съжаление това не се случи. Виждате колко кратък е периодът, в който след като бяха отхвърляни първите два въпроса на референдума отново се сблъскваме със същите явления и даже по-лоши. Политическите партии можеха да дадат идея за прогрес", посочи президентът.

По думите му, това че местните избори и референдумът са заедно ги прави още по-смислени. „Когато говорим за улици и за детски площадки, кажете две думи и за референдума, защото това ще помогне на гражданите. Виждаме, че гражданите очакват и искат да получат необходимата информация, за да направят своето обосновано и коректно решение”, каза той. Плевнелиев призова политическите партии, освен към местните избори да се отнесат отговорно и към референдума, заради народа.

„Днес хиляди представители на политическите партии се кандидатират за кметове. Те обещават улици, водопроводи – една по-добра жизнена среда за хората. Нищо не им пречи да обещаят и повече демокрация, включително и на местно ниво", каза той. По думите му, това не им пречи да обещаят и повече близост до хората на местно ниво. "Всеки един от кандидатите за кметовете може да каже и по една дума за референдума. Всеки един от тях е добре да има позиция по въпроса. Убедените демократи са само тези, които разбират, че пряката демокрация е висша форма на демокрация и ако тя не работи нито една друга демокрация няма как да проработи. Само в комбинация на пряката демокрация, т.е. референдума и представителната демокрация – избори за кметове и правителства. Само тогава, когато постигнем този баланс и двата вида демокрации ще се обогатят взаимно", каза президентът Росен Плевнелиев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар