Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Драконови мерки за сигурност по пътя на бюлетините

Драконови мерки за сигурност по пътя на бюлетините

Жандармерия и полиция ги придружава по областите

Бюлетините за вота пътуват от печатницата на БНБ към областните центрове при засилени мерки за сигурност. Процесът започна преди дни - на 14 октомври. За сигурността на книжата ще отговарят екипи на жандармерията и полицията, които ги придружават от печатницата до областните администрации.

Книжата се охраняват по целия маршрут до областната управа, обясни гл. комисар Петър Антиев, началник отдел в дирекция „Специализирани полицейски сили". По думите му доставката на изборни книжа до всички областни центрове ще приключи до средата на тази седмица. След това охраната и разпределението поемат областните администрации.

Очакват ни най-сложните избори, защото едновременно ще гласуваме за кмет, общински съветници, районни кметове и на референдум.

По-различното в бюлетината за този вот е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата ѝ. От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната - имената на самите кандидати.

На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да издигнем по-нагоре в листата предпочитан кандидат. Първо обаче трябва да дадем гласа си за избраната от нас партия и чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа. На места ще се гласува с по 5 бюлетини - за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове плюс бюлетината за референдума, информира бТВ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар