Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

123 чиновници отиват в чужбина за изборите

123 чиновници отиват в чужбина за изборите

Секциите зад граница ще са 294 в 45 държави

123-ма чиновници от различни министерства ще бъдат командировани в чужбина за членове на секционни изборни комисии (СИК) за референдума в събота, съобщиха от МВнР. Секциите зад граница ще са 294 в 45 държави. Миналата година на парламентарните избори секциите бяха 426, а 388 държавни чиновници от различни ведомства бяха командировани. По правило една СИК в чужбина трябва да е поне от трима души, един от които да е представител на държавата. Останалите членове на СИК-овете се предалагат от партиите. Където имаме посолства и консулства, дипломатическият персонал ще участва в СИК.

90% от секциите са разкрити служебно от ЦИК, тъй като на предишните избори в населените места е имало над 100 гласували. Най-много секции ще има във Великобритания, Испания, САЩ и Германия. За първи път ще имат възможност да гласуват сънародниците ни в Калгари и Ванкувър, тъй като досега канадското правителство не разрешаваше отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства, а заслугата е на посланика ни в Отава.

Командировъчните на чиновниците ще бъдат платени от бюджета на МВнР. Външно получи 1,5 млн. лв. за организирането на референдума зад граница, който ще е с един въпрос - „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner