Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Само 4 телевизии в изборната нощ в НДК

Само 4 телевизии в изборната нощ в НДК

Решението, взето от eкипа на Министерство на външните работи, възмути новия омбудсман Мая Манолова

 

Само 4 национални телевизии ще има право да излъчват на живо в изборната нощ от НДК. Решението е взето от пресцентъра на Министерство на външните работи и чрез него на практика се отрязва достъпът на останалите телевизии до пресконференциите на партиите на 25-ти октомври.

Според ведомството на Даниел Митов мотивите са, че зала 3 е малка и имало място за камерите само на 4 телевизии - bTV, Нова тв, БНТ и TV7, който са с национален обхват. Останалите медии ще имат картина от изборната нощ, само ако се договарят с тях.

Стана ясно още, че новото изискване фигурира в документите за акредитация на медиите на Международния пресцентър.

Новият омбудсман Мая Манолова се възмути от решението. „Винаги в международния пресцентър са допускани всички медии. Всеки от нас, който е бил на пресконференция е виждал наредените над 29 камери. Сега не разбирам какви са аргументите да бъдат допуснати само 4 камери, които непосредствено да отразяват това важно за всички българи събитие - нощта на изборите“, заяви тя.

Тя посъветва медиите да се обърнат към Централната избирателна комисия и отбеляза, че ще приеме въпроса като сезиране на омбудсман. „Ще задам съответните въпроси и съответното настояване пред Министерство на външните работи и ЦИК. Мисля, че българските граждани имат право на обективно отразяване, на пълна, точна, изчерпателна информация от нощта на изборите, когато ще се коментират резултатите от местния вот, толкова важен за всеки българин“, добави Мая Манолова.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner