Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Гласуването за местни избори започна

Гласуването за местни избори започна

Гражданите дават своя вот до 19.00 ч.

Днес българите избират кметове на общини, кметства и райони, общински съветници. Съвместно с местния вот избирателите са призовани да се включат и в национално допитване. Въпросът е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Изборният ден започна като секциите отвориха в 6.00 ч., както е по закон.

На местните избори и национален референдум гражданите гласуват с по три или четири бюлетини, които се пускат в две различни урни, намиращи се в две различни помещения. В едната урна се гласува за кметове и общински съветници, а в другата – за референдума.

В малките населени места бюлетините за местния вот ще бъдат три: за кмет на кметство, за кмет на община и за местен парламент. Заедно с бюлетината за референдум общо попълваните документи ще бъдат четири. В София, Пловдив и Варна изборните книжа ще бъдат също по четири, с разликата, че жителите на тези градове няма да избират кмет на кметство, а районен кмет.

На днешните местни избори гражданите за пръв път могат да гласуват преференциално за общински съветници и по този начин да вкарат в местните парламенти предпочитаните от тях кандидати, независимо от това как са подредени те в листите.

От Централната избирателна комисията (ЦИК) съобщиха, че не очакват обърквания нито в попълването, нито в броенето на бюлетините, тъй като формата им е твърде различна. Според ЦИК отчитането на гласовете също няма да е проблем, тъй като членовете на секционните избирателни комисии (СИК) са инструктирани преди преброяването да сортират различните бюлетини на отделни купчини.

Според закона изборният ден започна в 06.00 ч. сутринта и ще приключи в 19 часа, освен ако на много места в страната няма опашки, което може да накара ЦИК да удължи крайният срок за гласуване до 20 часа.

Оставете коментар

baner

 FB banner